Няма да има такса вход за катедралата Св. Александър Невски

16.02.2016

Няма да се въвежда нито събира такса вход за патриаршеската катедрала Свети Александър Невски, информираха от пресслужбата на Светия синод на Българската православна църква.

Уточнението беше направено, след като в понеделник в храма бе разлепена заповед, според която ще се събират по 5 лв. такса вход от туристическите групи, които искат да посетят храм-паметника.

Храм Александър Невски

Заповедта, която предизвика силна обществена реакция, бе подписана лично от председателя на църковното настоятелство архимандрит Дионисий.

От Светият синод припомниха, че храм-паметникът Свети Александър Невски е ставропигия, т.е. управлението му се осъществява пряко от Светия синод, а решенията на църковното настоятелство трябва да са съгласувани със синода.

Светият синод не приема да се заплаща входна такса за храма под каквато и да е форма и дори да бъде отправено официално такова предложение от църковното настоятелство на Александър Невски, то изобщо няма да бъде разглеждано.

Достъпът до Патриаршеската катедрала за гражданите ще остане както досега - напълно безплатен и свободен, категорични са от Светия синод.

Те посъветваха настоятелството на храма, начело с архимандрит Дионисий, да използват обществения си авторитет, високо положение и личен пример, за да стимулират съборността при осигуряване на необходимите средства за поддръжка на храма.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати