Забраняват за туристи древните храмове в Баган, Мианмар

24.02.2016

Правителството на Мианмар забранява туристическите посещения до древните храмове в Баган. Забраната се въвежда с цел да се опазят храмовете, които имат статут на паметници на културата.

Храмовете в Баган са едни от най-посещаваните туристически забележителности в Мианмар. Те са на повече от 1000 години и са сред най-важните представители на будистката архитектура в света.

Храмовете Баган

И въпреки несъмнената им културна и историческа стойност храмовете в Баган не са част от списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, защото по тях са направени козметични реставрации.

Към местните власти бяха отправени сериозни критики, че осигуряват на туристите почти неограничен достъп до обектите. Формален повод за въвеждане на забраната стана корпоративно събитие, което китайска компания организира на върха на една от хилядолетните пагоди.

Храмовете в Баган ще бъдат затворени за изкачване от 1 март тази година.

Новината предизвика вълна от недоволство сред представителите на туристическия бранш, които настояха ограниченията да важат само за непосредствено застрашените обекти, а достъпът до по-здравите обекти да остане свободен за туристите в Мианмар.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати