Как къмпингуват в Европа?

15.03.2016

Предложението на Найден Зеленогорски да се забрани дивото къмпунгуване и опъването на палатки в зоната на плажа с мотив, че подобна забрана съществува и в много европейски страни, разбуни духовете и стана причина за поредната порция протести на екоактивисти.

Но наистина ли в Европа свободното къмпингуване е забранено и въобще как точно е регулирано?

Оказва се, че всъщност дивото къмпингуване е разрешено в някои държави, забранено - в други, и урегулирано в трети.

Къмпинг

Жителите и гостите на Полша, Естония, Финландия, Швеция, Шотландия, Норвегия и Румъния могат да опъват палатките си свободно.

Но в Германия, Гърция и Хърватия това е разрешено само на къмпинг. Друг е въпросът, че там къмпингите са хиляди и предлагат отлични условия на къмпингуващите.

В Шотландия дивото къмпингуване е разрешено, като съвети и елементарни правила, които трябва да се спазват, могат да се намерят на държавния туристически сайт.

В Уелс е забранено дивото къмпингуване, но любителите на този вид почивка имат на разположение стотици квадратни километри национални паркове, където свободно и законно могат да си опънат палатките.

В Дания дивото къмпингуване е регламентирано със закон. В специална сеция на уебсайта на Министерството на околната среда са обозначени зоните за диво и безплатно къмпингуване, където има направени заслони, места за палене на огън и т.н.

В Хърватия не можете да си опънете палатката, където ви хрумне, защото рискувате да отнесете солидна глоба, която варира от 150 до 1000 евро.

Въпреки това държавата е топ дестинация за къмпинг туризъм в Европа, защото разполага с над 300 къмпинга, които предлагат отлични условия.

В Германия и Франция дивото къмпингуване е изцяло забранено, но има обособени специални зони за къмпинг.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати