Четири нови моста над Дунав ще ни свързват с Румъния

13.04.2016

Четири нови моста ще бъдат построени над река Дунав и ще свързват България и Румъния според най-големия инфраструктурен проект в Европа, обяви инж. Румен Марков, който е управител на Лардж Инфрастръкчър Проджектс.

Проектът, известен под името ABC De (Aegean sea to Baltic sea Connection and Danube river), беше представен за втори път.

Дунав мост

Той предвижда изграждането не само на мостове, но на високоскоростна жп магистрала между Егейско и Балтийско море, също много канали, язовирни стени и шлюзове по Дунав, които да оставят в миналото проблемите с наводненията и ниските води.

Първият мост между България и Румъния, който ще бъде автомобилен, ще бъде между Оряхово и Бекет, където дълги години съществува фериботна линия.

Вторият мост ще бъдат изградени между Гиген и Корабия, на мястото на древния римски мост. Той ще бъде комбиниран - авто и жп.

Третият мост ще бъде край устието на река Янтра и по него ще минава бъдещата високоскоростна магистрала от новото пристанище на Егейско море Ферес до бъдещия порт на Балтийско море. Четвъртият мост, който също ще бъде комбиниран, ще свързва Силистра с Калараш.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати