Пловдив изгражда подземен античен музей

01.03.2010
Пловдив изгражда подземен античен музей

Областна администрация Пловдив спечели проект пред Европейските институции за обновяването на един от най-интересните археологически обекти в Пловдив - Античният стадион на Филипопол. Проектът е на стойност 900 хил. евро. Вече стартира работата по реализацията на проекта.

Археолозите са на мнение, че стадионът е от 2 век. Но тази изключителна археологическа находка не е добре експонирана, което не дава възможност на туристите да могат да я разгледат и много от историята остава скрита от погледа на туристите.

"Проектът предвижда тук да се изгради подземен античен музей. Такъв има само на няколко места по света, но ще е първият у нас", заявява областният управител на Пловдив Иван Тотев.

Архитектурният стил, в който е изграден стадиона е типичен за градовете в Мала Азия, като Ефес, Милет. Седалките са разположени на 14 мраморни реда, като са декорирани с релефни подпори, издялани във формата на лъвски крак. Пистата за надбягване е добре запазена. Тя започва при главния вход.

Реализирането на дейностите по проекта ще даде възможност на широката публика да се потопи във времето на Римската империя, в предвидените презентационни центрове.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати