Свети Влас

08.10.2011
Залезът на слънцето над Свети Влас

Свети Влас като част от т.нар. българската "Ривиера" влиза в зоната, където са и най-посещаваните курорти - Ахелой, Равда, Слънчев Бряг, Зора, Санаториума (между Свети Влас и Зора), Инцараки, Свети Влас, плаж Робинзон и Елените. Модерният курортен комплекс Свети Влас се намира в непосредствена близост до краля на най-престижните български куроти – Слъчнев Бряг. Само на около 9-10 километра в южна посока Влас се намира и красивият исторически Несебър, а на 40 км отново на юг е отдалечен и областният град Бургас.

Свети Влас

Свети Влас е разположен само на 5 километра в северна посока от Слънчев бряг, който носи короната на най-големия български черноморски курорт. Макар и в по-малки мащаби Свети Влас по нищо не отстъпва на “комшията” си, що се отнася до модерна туристическа база, красива и първокласна плажна ивица, луксозни удоволствия за гостите и т.н. Няма две мнения, че ако предпочитате атмосферата на модерни и по-изискани летни курорти, то Свети Влас е точното място за вас.

Често наричат Свети Влас Новата Перла на Българското Черноморие. През последните две десетилетия курортът претърпява коренни промени, които напълно префасонират инфраструктурата и го превръщат в едно от най-модерните селища по брега на Черно море. От 2006 година Свети Влас официално придобива статут на град. Днес Свети Влас се счита за едно от най-старите селища в Несебърска община.

Църквата в Свети Влас

Географски погледнато Свети Влас се намира в северната част на залива, край който е изграден самият Слънчев бряг, заедно с вилно селище Елените. Основните характеристики на природните дадености тук са слънце, мек климат, пясък, морска вода и планински склонове, идващи от Стара планина. Свети Влас се намира точно там, където южните планински склонове на най-дългата планина в България достигат брега на Черно море.

Историята на Свети Влас започва още през 2 век, когато траките основават селище в района на днешния курортен комплекс. Тогава селището е било известно с името Лариса. Едва през 14 век днешен Свети Влас получава това си име, което е в чест на покровителя на търговците и животновъдите Свети Влас. Той е светец, почитан и от източноправославната, и от католическата църква.

С името Свети Влас е съществувал и манастир, който неколкократно е опожаряван от многобройните набези на пирати. Около 4 на брой манастира, разположени около селото, били причина то да бъде наречено от турците по време на османското владичество Кючюк Манастир. През 1886 година след Освобождението селището на мястото на днешен Свети Влас е кръстено официално с това си име.

Плажната ивица в Свети Влас

Още от 1963 година Свети Влас е обявен и за климатичен морски курорт. Симбиозата между планински склонове и морски климат правят селището доста подходящо като място за лечение на белодробни и костни заболявания. Красивите плажове на Свети Влас са 3 с обща дължина 1, 5 километра. Най дълъг е централният плаж, а малко по-на юг от него е и уютният плаж „Къмпинг”. Третата плажна ивица е обособена близо до яхт – пристана „Марина”.

„Марина” е един от изтънчените белези на Свети Влас. Яхтеният бряг бе открито през 2007 година, като носи славата на най-голямото яхтено пристанище в България с неговия капацитет от 300 яхти. Модерното яхт-пристанище предлага всичко необходимо за запалените любителите на яхтите. Тук можете да наемете или дори да купите яхта, като по всяко време може да разчитате на професионална помощ от специалисти.

От пет години насам в района на комплекса се провежда международната ветроходна регата „Свети Влас”. Състезанието с луксозните лодки става в акваторията на Несебърския залив на 18, 19 и 20 юли. До 2007 година регата „Свет Влас“ е известна под името „Victory“.

4.1
Общо 7 гласували
5 4
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати