Саратов

30.07.2010

Саратов е един от големите градове във Югозападна Русия. Той е разположен на 858 километра в югоизточна посока от столицата Москва. Саратов лежи на десния висок бряг на Волга, като градът се разпростира на 50 километра по нейното течение, като се разпростира на площ от 377, 93 кв. км между три планини: Соколовая (Sokolovaya), Лисая (Lysaya )и Алтиная (Altynnaya).

Саратов е известен предимно като крупен транспортен възел (железопътен и автомобилен), и като едно от основните речни пристанища по Волга. Около 850 000 души живеят в Саратов, който е петнадесети по големина град в Русия. През 1991 година в Саратов живеят около 900 000 души, но през последните години се наблюдава лек спад на населението.

Saratov

От повечето големи летища по света няма директни полети до Саратов, което обаче може да се приеме като плюс за туристите. За да стигнат до Саратов трябва да се мине през величествената столица на Русия и през историческия Санкт Петербург. Пътешествието от Москва до Саратов няма да ви отнеме много време: с влак пътуването е 16-17 часа, а със самолет е само 1 час 35 минути или 2 часа и 15 минути.

Името Саратов идва от тюркското „Саръ тау”, което се превежда като „Жълта планина”. Една легенда разказва, че Саратов е наследник на скитския град Gelonus, който се предполага, че е бил основан от най-северната гръцка колония. Според Шеста книга на Херодот селището е изгорено до основи от персийския император Дарий през 512 г. пр. н.е. Официално Саратов е основан като град на 2 (12) юли 1590 година от княз Г. О. Засекин и болярина Ф. М. Туров като крепост за охрана на Волжския търговски път.

Първата железопътна линия в Саратов се появява през 1870 година по маршрута Тамбов — Саратов, който съединява селището с Москва и Петербург. Постепенно Саратов бележи бърз ръст на промишлеността и се оформя като един от крупните центрове за търговия със зърно и зърнени продукти в Русия. От 1928 до 1932 година Саратов е център на Нижневолжски, от 1934 - на Саратовски край, а от 1936 - на Саратовска област.

Саратов

Саратов е родният град на мултимилионера Роман Абрамович. Градът разполага с един от най-старите висши учебни заведения в Русия - Саратовски държавен университет, а благодарение на многото останали образователни заведения Саратов се счита за един от основните центрове на висшето образование и науката за страната. Тук е завършил своето образование и Юрий Гагарин. До 1990 година Саратов се води закрит град и не са се допускали чужденци, защото тук са функционирали няколко крупни предприятия от отбранителната промишленост като Саратовския авиационен завод, произвеждащ военни и граждански самолети.

Днес Саратов освен промишлен е и културен център. В града се намират едни от най-добрите в Русия драматични и музикални театри. Академичният драматичен театър е наследник на първия комерсиален театър в Саратов. Той започва да функционира в началото на деветнадесети век, когато собственикът на земята е човек с името на Гладков. Именно неговите фермери работници започнали най-напред да изнасят представления срещу определена сума. Забележителна също така в Саратов е Академията за театрални изкуства, която съществува от 1988 година. Освен тези театри в Саратов има доста музеи и галерии, сред които Държавния музей Федин и музеят Чернишевски.

Над Волга в Саратов е построен един от най-големите и най-майсторски изпълнените мостове в Европа. Саратовският мост е построен през 1958 година и е пуснат в употреба през 1965 година. За времето си технологичният метод на издигане на моста е бил изцяло революционен. Сред останалите забележителни места в Саратов са няколкото парка, които определено трябва да се посетят.

Главният градски парк се счита за същински ботанически музей с неговите повече от 70 вида дървета и храсти – местни и екзотични видове. В този парк на Саратов може да видите дъбове на повече от 500 години. Паркът Липки (Lipki/Lindens) пък е основан преди около 181 години и днес се счита за най-старият в Саратов. Разположен в централната част на града, той е любимо място за разходки и почивка на много от младежите в града.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати