Монреал

08.10.2011
Река Сейнт Лорънс в Монреал

Монреал е най-големият град на провинция Квебек в Канада. Разположен на левия бряг на река Сейнт Лорънс, Монреал лежи в подножието на хълма Мон Роял. Градът е един от най-големите промишлени центрове на Канада. Той е голямо речно пристанище и важен железопътен възел, разположен при сливането на реките Сейнт Лорънс, Отава, Ришельо. Към Монреал са насочени няколко канала, а големи ж.п. линиите отвеждат към Квебек, Портланд, Бостън, Ню Йорк и други градове. Монреал лежи на 150 км източно от столицата на страната [Отава.

Небостъргачите в Монреал

Монреал е вторият град в света след Париж по броя на френското население. Със Закон 101 от 1977 г. френският е обявен за официален език на Квебек. Освен с важното си икономическо значение, Монреал има важност и като важен културен център. Той предлага вълнуваща смесица от френска и английска култура и история, датираща от времето на първото заселване на европейците тук през 1642 г.

Повече от половината население на Монреал са французи, но всички жители говорят едновременно френски и английски, допълвайки европейския чар на този изпълнен с живот космополитен център. Броят на жителите на град Монреал е около 1 856 449 души.

Климатът на Монреал се характеризира с драстични разлики в температурите през отделните сезони: от мразовития януари със средни температури от -13 и -5 градуса до топлия и приятен юли, когато времето е влажно, но пък температурата скача до 18 и 27 градуса. Монреал е разделен на различни квартали, всеки от които представлява отделна и уникална оживена част. Немаловажен е и фактът, че Монреал е един от най-старите градове на Канада. Навсякъде могат да се видят много сгради и паметници със красива старинната архитектура.

Офис сгради в стария Монреал

В централната градска част са концентрирани множество музеи, сред които и интересния Музей на изящните изкуства. Някога тази част на града се е наричала Златната квадратна миля, защото тук са били луксозните домове на богатите шотландски и английски индустриалци, които допринасят много за формирането на политическия и обществен лик на Монреал. Днес някои впечатляващи образци на модерната архитектура допълват градската атмосфера.

Канадците казват, че "Монреал - това е градът на всички светии". Имена на светии носят различни църкви, улиците, булевардите, площадите, мостовете, училищата, болниците и т.н. Общо около 300 църкви и безкрайно много параклиси могат да се видят в Монреал. Забележителна е църквата Сейнт Джеймс, построена в 1870 г. Тя представлява почти точно копие на катедралата Свети Петър в Рим.

Увенчана с огромен купол, Сейнт Джеймс има височина от 8 етажа. Интересна е и църквата Нотердам, копие на катедралата в Париж, построена през 1824 г. Копията на световни архитектурни шедьоври не спират до тук в Монреал. Дори най-голямата гара в цяла Канада, намираща се в Монреал, носи името Уиндзор. Тя е наполовина врязана в голяма планинска стена и напомня средновековен замък.

Университетската улица в Монреал

Вю-Монреал (Vieux Montréal) е старата част на града, където изобилства от чаровни кафенета на открито в парижки стил, художници, улични ателиета и много щандове с цветя. Сен Дени в Монреал е мястото, където може да намерите много заведения и бистра, бутици и художествени галерии. Това е сърцето на френския Монреал и често е сравняван с парижкия Сен Жармен де Пре.

Не пропускайте улица Сен Пол с нейните улични лампи във викториански стил или привлекателни площади като Плас д’Арм и Плас Жак Картие. Парк дю Мон-Роял или Кралската планина е наречен на единствения по-висок връх. Напомня повече голям хълм, откъдето се открива чудесна панорама към града, заобиколен от река Сейнт Лорънс. Създател на този красив парк е и авторът на Сентрал Парк в Ню Йорк, Фредерик Лоу Олмстед.

В парка ще видите още красиви езерца, които през зимата се превръщат в ледени пързалки, маршрути за пешеходен туризъм, трасета за ски бягане и много кътчета, където хората могат да седнат и да се наслаждават на красивата природа в парка. Старото пристанище (Vieux Port) в момента е превърнато в двукилометрова зелена алея с безброй възможности за развлечение, включително и такива по реката.

Монреал, Канада

Монреал има и т.нар. Подземен град, който представлява система от климатизирани пространства, ширещи се под нивото на градските улици и под нивото на големите сгради в Монреал. Голяма част от тези структури остават над земята, но все пак по-голямата им част, състояща се от 1 600 магазина, 40 банки, 200 ресторанта, 30 кина и 10 метростанции, е под земното ниво.

Интернационалният дух на Монреал е пропит във всички аспекти на ежедневието – от световноизвестната кухня до джаз фестивала, музикалните сцени, модните магазини, авангардните артистични представления и т.н. Международният летен джаз фестивал в Монреал е едно от най-големите събития за джаз културата.

3.7
Общо 11 гласували
5 2
4 4
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Младенова
Младенова
12.08.2012 20:23
много красиви снимки,когато човек не може да отиде поне може да види тези места и да прочете за тях
0
0