Индипендънс, Мисури

21.10.2011

Индипендънс (Independence) е град, разположен на територията на щата Мисури. Той е четвъртият по големина град в щата Мисури и се простира в окръзите Джаксън (Jackson) и Клей (Clay). Градът е с население от 116 830 човека и е административен център на окръг Джаксън.

Градът изиграва голяма роля в ранната история на дижението на Светиите от последните дни. Тук има изграден техен храм. Преди векове районът, където днес се намира град Индипендънс, е бил обитаван от индианските племена Мисури и Осаге (Osage). След това на тази територия се заселили испанци, а след това и французи. Местността станала част от САЩ през 1803 година.

Къщата на Труман в Индипендънс, Мисури

През 1827 бил основан град Индипендънс и бързо се превърнал в граничен град. Това била най-далечната точка на запад от река Мисури, където можели да стигнат товарни плавателни съдове. Градът бързо се превърнал в търговски център.

През 1831 членове на движението на Светиите от последните дни започнали да се премесват в окръг Джаксън. Скоро след това основателят на движението Джоузеф Смит Младши (Joseph Smith Jr.) казал, че на запад от съдебния площад се намира мястото, където да се издигне храм на Новия Йерусалим, където да се очаква второто пристигане на Христос.

Членовете на движението на Светиите от последните дни били изгонени от града през 1833 година. Някои от тях се върнали в града и основали клонове на църквата на Исус Христос и Светиите от последните дни.

В края на тридесетте години на деветнадесети век Индипендънс процъфтявал. През 1849 година бил избран първият кмет на града. В средата на деветнадесети век с акт на Конгреса на САЩ Индипендънс бил избран за начало на пътя за Орегон.

По време на Американската гражданска война в Индипендънс се разиграли две големи битки – едната била на единадесети август 1862 година, когато войниците на Конфедерацията превзели града, и през октомври 1864 година, когато битката приключила с победа за войските на Юга.

Войната оказала сериозно влияние върху икономиката на града и той никога не могъл да си върне предишния просперитет. Президентът на САЩ Хари Труман (Harry Truman) е израснал в град Индипендънс.

През 1922 година той бил избран за съдия в окръжния съд на окръг Джаксън. Съпругата му Бес (Bess) Труман е родена и израснала в Индипендънс. Двамата са погребани тук. В Индипендънс се намират президентската библиотека на Хари Труман и къщата-музей на Хари Труман.

Индипендънс продължава да е от голямо значение за движението на Светиите от последните дни и да е място на централния офис на обществото на Христос, вторият най-голям клон на това движение. Движението построява храм в града.

В Индипендънс се намира най-голямата обществена генеалогична библиотека в САЩ. Тук се намира и най-големият архив от Корейската война.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати