Бургос

19.11.2011
Бургос

Бургос (Burgos) е основан през 884 година и историческата му стойност е привлекателна за много туристи. Бургос е монументален град с типична средновековна атмосфера.

Готическата катедрала Бургос е с господстващо положение в града, но има и други важни паметници като Картуха де Мирафлорес (Cartuja de Miraflores) и манастира Лас Хуеглас (Las Huelgas).

Бургос, Испания

Градът е тих и чист и се слави с изисканата си кухня. В околностите на града има много много села с историко-художествена стойност. Бургос е историческа столица на Кастилия (Castile), Испания. Той е разположен на ръба на централно плато. Населението на града е 178 966 жители.

Бургос е столица на провинция Бургос в автономната област Кастилия. Градът има много исторически забележителности. Сред тях е и музеят на човешката еволюция.

Още преди 800 000 години в района на днешен Бургос са живеели праисторически хора. Когато римляните завладели местността, където днес се намира провинция Бургос, те са основали град Селтибериан (Celtiberian).

Катедралата в Бургос

През пети век вестготите завзели местността, която нарекли Суеби (Suebi), а през осми век арабите са превзели почти цяла Кастилия, но за кратък период от време. През девети век били изградени крепости за защита на християнския свят. Районът станал известен като Кастилия, което се превежда като земя на замъци.

Бургос е основан като преден пост на разширяващите се християнски граници. Градът се е наричал Капут Кастелае (Caput Castellae).

През единадесети век градът е под командването на католически епископ и става столица на Кралство Кастилия. Бургос е важна спирка за поклонниците по пътя им до Сантяго де Компостела (Santiago De Compostella) и се превръща в център на търговията.

По улиците на Бургос

През тринадесети и четиринадесити век Бургос се превръща в любимо място на царете на Кастилия и е сред предпочитаните места за погребение на испанската аристокрация.

През тринадесети век с кралска заповед гражданите на Бургос, които имали коне, били дарявани със земя и получавали освобождаване от данъци, ако приемат да живеят занапраде в града.

През 1285 година крал Санчо IV (Sancho IV) добавя нов орган за управление – джурадо (jurado), който отговаря за събирането на данъци.

През юни 1345 година крал Алфонсо (Alfonso) XI помита градската управа и установява директно кралско управление на Бургос с посредничеството на шестнадесет специално подбрани мъже.

В Бургос са се разигравали много битки – с маври, между Кастилия и Арагон (Aragon). По време на Испанската гражданска война Бургос е база на бунтовническото националистическо правителство на генерал Франко (Franco).

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати