Малага

11.02.2012
Малага, Испания

Малага (Málaga) е испански град, разположен в Андалусия (Andalusia). Градът е с население от над 568 000 човека. Той е разположен на Коста дел Сол (Costa del Sol).

Според редица археологични данни преди хиляди години близо до мястото, където днес се намира Малага, са живеели неандерталци. Те обитавали сложен лабиринт от пещери, в които се криели от лошите атмосферни условия и дивите зверове. Неандерталците постепенно се увеличавали и в началото на бронзовия век вече населявали цялото крайбрежие.

Малага, която първоначално се наричала Малака (Malaca) – което в превод означавало „солена риба”, е основана като град от финикийците осемстотин години преди новата ера. Тя е изпълнявала функцията на търговска зона.

Град Малага

През шести век преди новата ера финикийците били сменени от гърците, които окупирали града в продължение на седемдесет години, а след това той бил превзет от картагенците. През втори век преди новата ера картагенците били изгонени от римляните от Малага, а след това и изобщо от територията на Испания. Малага се превърнала във важен преходен пункт, тъй като имала връзка с останалите римски градове и с много от по-важните средиземноморски пристанища. След падането на Римската империя Малага в Малага прииждали племена от германски произход.

В началото на осми век арабите, които пристигнали от северното крайбрежие на Африка, завзели полуострова. През 743 година Малага паднала под арабски контрол и много бързо се превърнала в процъфтяващ град, обграден със стени с пет огромни порти. В средата на петнадесети век католиците превзели града.

След период на значителен разцвет настъпила епоха на разорение на всички богатства. През шестнадесети и седемнадесети век градът е поразен от епидемии, околностите страда от слаба реколта и икономическа криза в резултат на прогонването на маврите.

През седемнадесети век е построено пристанище и започват работите по строителството на Катедралата, която е завършена едва през осемнадесети век. По това време е разширено и пристанището и икономиката започва отново да се развива.

Пристанището в Малага

През деветнадесети век е положено началото на урбанистичното развитие на Малага. В резултат на това се обособили границите между индустриалните зони и жилищните райони. През деветнадесети век внезапно възниква криза в икономиката, което срива нормалния живот на жителита на града.

Първите десетилетия на двадесети век не са особено благоприятни за населението на града, но през шестдесетте години туристическият бум в Испания напълно променя визията и икономиката на Малага.

Милиони хора от цял свят решават да изберат Малага, за да изкарат отпуската си, а хиляди хора от цял свят я избират като идеално място, където да изживеят края на дните си.

Днес Малага се смята за една от съвременните културни столици на Европа, която се отличава със своето многонационално разнообразие и смесването на различни култури. От деветдесетте години насам Малага е с прекрасна инфраструктура, както по отношение на градоустройствения план, така и по отношение на системата от шосета.

Малага е перфектна за туристите, тъй като има една от най-топлите зими в Европа – със средна температура седемнадесет градуса през деня.

Сред забележителностите на града е ботаническата градина Ла Консепсион (La Concepción), както и музеят на Пикасо (Picasso), а също така и къщата-музей на Пикасо. Популярни за туристите са музеят на стъклото, както и музеят на виното. Англиканското гробище и гробището Сан Мигел (San Miguel ) привличат много туристи.

Крепостта Ла Алказаба (La Alcazaba), построена през единадесети век, е една от забележителностите на града. Тя е построена от араби и се намира на върха на живописен хълм. Арабите са построили тази крепост, за да пазят търговското пристанище. Тя е с повече от сто кули за наблюдение, в пределите на крепостта има три двореца.

Замъкът Гибралфаро (Gibralfaro) е построен през четиринадесети век. Той е свързан с крепостта Ла Алказаба посредством връзка между две от кулите му. Когато градът е бил основан от финикийците, на мястото, където днес се намира замъкът, е имало морски фар.

Римският театър в Малага се намира в центъра на стария град и е един от най-красивите монументи наред с крепостта Алказаба и замъка Гибралфаро.

Сред парковете в града се откроява Светът на Тиволи (Tivoli), където едно семейство може да прекара прекрасно един цял ден.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати