Уейкфилд

07.11.2012
Влак Уейкфилд

Уейкфилд (Wakefield) е английска зона със статут на град, която се намира в Западен Йоркшир (West Yorkshire). Първите хора, които са се заселили в местността, където днес се намира съвременният Уейкфилд, са били племената Англи (Angles).

Уейкфийлд става прочут в цялата страна с това, че търгува с големи количества вълна и добитък през Средновековието и след това. Пазарът на добитък е толкова голям, че в началото на деветнадесети век годишно се продават около двеста хиляди овце и над десет хиляди други различни животни.

През осемнадесети век градът е място, което става известно с конните си надбягвания и с традиционните боеве на расови петли, които са една от основните атракции на града.

Градът става известен и със силните си позиции в областта на търговията с царевица и други зърнени храни. Градът е бил известен с множеството си ханове, които в началото на двадесети век са достигнали почти до сто на брой.

След като е преживял много катаклизми, най-вече през Гражданската война, градът днес е любима туристическа дестинация на хора от цял свят, както и предпочитана туристическа цел на англичаните.

Катедралата в Уейкфилд

Сред забележителностите в Уейкфилд е Йоркширският скулптурен парк. Това е място, където са изложени интересни творби на водещи творци от Великобритания, както и от много други страни.

Скулптурите са разположени върху огромна площ – паркът заема над петстотин акра. На територията на парка има и четири галерии, които показват изложби на закрито.

В града е разположен музеят на добива на въглища, тъй като векове наред голяма част от жителите на града са се препитавали като работели в мините за добив на въглища край града.

Паркът Дигърленд (Diggerland) е място, където семейство с деца може да изкара цял един ден и да се повози на истински строителни машини.

Сред местата, които винаги се посещават от туристите, пристигнали в Уейкфилд, е центърът на старинното англо-саксонското селище, където има малка църва. Този храм е посветен на Вси Светии. Според проучванията преди векове на мястото, където днес се издига храмът, са се извършвали езически ритуали.

Църквата на Светата Троица е едно от най-посещаваните места в града, както и църквата на Свети Михаил (St. Michael). В сърцето на града се намира и катедралата на Уейкфилд.

Замъкът Понтефракт (Pontefract), който е бил построен през единадесети век, е един от най-ярките примери за средновековна крепост. От 1399 година замъкът е бил използван за седалище на кралската власт. Музеят на Понтефракт разкрива детайли от построяването на замъка и на хората, които са живеели в него през отделните епохи.

Йоркширският скулптурен парк в Уейкфилд

Замъкът Сандъл (Sandal) е изровен от земята от археолози средновековен замък, който е мястото, където по време на Гражданската война се е разразила битката за Уейкфилд.

Пъгнис кънтри парк (Pugneys Country Park) е място, където цялото семейство може да се докосне до начина на живот на жителите на града през Средновековието, когато добитъкът е бил един от основните поминъци.

Тринити Уок (Trinity Walk) е място, което е притегателно за любителите на шопинга – на площ от над 200 000 квадратни метра се простират различни по видове магазини.

Стадионът Кинсли Грейхаунд (Kinsley Greyhound) е любимо място на хората, които обичат да гледат надбягвания на хрътки. Самите надбягвания започват много рано – в седем и половина часа сутринта и привличат огромен брой хора.

Хиподрумът Понтефракт привлича любителите на конните надбягвания, които се събират тук, за да наблюдават невероятните надбягвания на едни от най-породистите коне в целия свят.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати