Карлови вари

19.02.2013
Карлови вари

Карлови Вари е град, известен със своите СПА процедури и с повече от 650-годишната си история в балнеологията. В него може да се насладите не само на историческите забележителности и паметници на културата, но и да станете гост на място, в което се провеждат всякакви международни събития.

Карлови Вари се намира в западната част на Чехия, център на Карловарския край. Разположен е на мястото, където се вливат реки Тепла и Орже, на около 120 км. от Прага и на 360 км. от Бърно. Той е най-големият и най-известен балнеолечебен СПА град в Чехия. На чешки се изписва Karlovy Vary и се произнася Карлови Вари, но е известен и със своето немско име Карлсбад (Karlsbad), произнасящо се Карлсбад. Населението на града е около 53 708 души.

Карлови Вари е изграден през 14 в. от Чарлз ІV. Според легендата императорът го построил непосредствено след като по време на ловуването си в района открил термалните извори. На тяхно място той построил обществена баня, носеща името Horke Lazne и Lokte, което по-късно било променено на Karlovy Vary.

Още през 16 в. градът се прочул с нея и много знатни жени и мъже идвали от далечни краища да се лекуват тук. Поради серия от природни бедствия само няколко сгради успяват да оцелеят от този период. Повечето архитектурни забележителности датират от 18 в. и 19 в., когато градът изживява своите златни дни.

Площад в Карлови вари

Освен със своите минерални извори, Карлови Вари е известен и със своята хранително-вкусова и стъкларска промишленост и естествено с бутилирането на минерална вода и нейното опаковане.

От създаването си Карлови Вари непрекъснато се развива и усъвършенства балнеолечението и спа процедурите. Днес тук идват да се лекуват хора, страдащи предимно от заболявания на храносмилателния тракт, диабет, нарушения на метаболизма, неврологични заболявания, заболявания на черен дроб, панкреас и мн.др.

СПА процедурите в Карлови Вари включват най-разнообразно терапевтично лечение. Използват се както изпитаните през вековете балнеолечебни бани и лечебни билета, така и много нови методи, включващи дори лазерната терапия.

Градът е домакин на много културни и спортни събития, известни сред туристи и гости, тъй като се провеждат целогодишно.

Карлови вари, река

Може би най-известното социално събитие е Международният филмов фестивал в Карлови Вари, който всяка година привлича фенове от цял свят. Заради уникалната си архитектура и заобикалящата го среда, градът е използван за снимки в много известни филми, като например този за Джеймс Бонд.

С развиването на балнеологията и туризма, спортът в Карлови Вари също процъфтява. През 1904 е открито първото голф игрище в страната, което се намира в близост до града, а едва година по-късно то се превръща в тенис комплекс с 6 корта.

Освен с развитата си балнеология и спа процедури, Карлови Вари е известен и с някои от своите продукти. Това са например известният билков ликьор бехеровка ( Becherovka) и специалните спа вафлички

Някои от забележителностите, които задължително трябва да посетите, са:

- Млинска колонада- гордостта на Карлови Вари, която е най-известният спа център тук. Построена е през втората половина на 19 в. и началото на 20 в. и се състои от 124 колони в коринтски стил, приютили 5 минерални извора.

- Парковата колонада, в която има 3 минерални извора

- Дворцовата колонада, разделена на две части- горна и долна

- Пазарната колонада, простираща се над пазарния извор

- Колонадата на горещия извор, покриваща най-горещия гейзер от 1906г.

- Военното СПА учреждение, което служи като рекреационен център за военни служители

- СПА І- комплекс, който някога е бил императорска баня

- СПА ІІІ- комплекс, в който се помещава концертната зала „Антонин Дворжак”

- СПА V- известен още и с името Елизабет СПА, той е най-големият Спа център в Чехия.

4.3
Общо 7 гласували
5 4
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати