Волфсбург

10.05.2013

Град Волфсбург (Wolfsburg)е петият по-големина град след Хановер, Брауншвайг, Олденбург и Оснабрюк в Долна Саксония, Северна Германия. Намира се на разстояние 26 км. от Брауншвайг и на 74км. от Хановер.

Волфсбург е наричан и "Града на автомобила", тъй като тук се намира седалището на "Volkswagen AG" и именно в този град е възложен за производство така известният у нас модел "Костенурка" на VW (VW Beetle). От създаването на Волфсбург до 1945 г. градът е наричан "Град на колите KdF".

Волфсбург

За първи път в историята се споменава за замъка Волфсбург през 1302 г. Самият град се създава на 1.07.1938 г. с цел да приюти работниците на Фолксваген. Разположен е до селото Fallersleben, поради което градът е наричан "Stadt des KdF-Wagen bej Fallers leben".

Идеята е тук да се конструира колата, полезна за целия немски народ, а именно- VW "Beetle". Това става по нареждане на самия Хитлер. Така от сливането на Ротехоф-Ротенфелде и Хеслинген, както и на части от Мьорсе, Зандкампф, Фалерслебен и Хатторф се образува изкуствено създадения град Волфсбург.

В заводите на "Ка де Еф" (KdF)работниците са привлечени насилствено и са принуждавани да работят почти за без пари. Поради избухването на войната не се стига до осъществяване на първоначално измисления градоустройствен план (изготвен от Петер Колер, който предвиждал и построяването на резиденция за Хитлер).

Към осъществените идеи от времето на нацизма са ул. Prachtstrasse, която се намира до Congress Park. Oт планираните 6700 жилища са построени едва 2900, като две трети от тях са разрушени от последвалите през 1945 г. бомбени атаки.

На 25.05.1945г. под натиска на британците градът е прекръстен от "Град на колите КадеЕф до Фалерслебен" на "Волфсбург" по името на едноименната крепост. Заводите на Фолксваген са под ръководството на британския майор Айвън Хърст, който предава договорите на Фолксваген на британското правителство. По този начин заводите и делото на Фолксваген успяват да се запазят.

През 1955 г излиза от производство поредния модел на VW костенурка, като с него произведените коли дотук стават 1 000 000. Моделът е оцветен в златисто за отпразнуване на събитието. През тези и следващите години Волфсбург се превръща в икономическото чудо на Германия, а броят на населението му се увеличава с неимоверни темпове, привличайки много гастарбайтери, предимно от Италия.

През 1960 г. заводите "Volkswagen GmbH" почват да се наричат "Volkswagen AG".

Замъка Волфсбург

С проведени през 1972 г. административни реформи към Волфсбург се присъединяват още 20 местности и така градът прекрачва границата от 100 000 жители, с което се превръща в голям град. Днес населението на Волфсбург е 121 500 души.

С излизането на новия Голф 5 за кратко време градът е наричан и "Голфсбург", така се е и изписвал в периода 25.09-10.10.2003 г. на всички табелки, предназначени за посетители, както и на пощенските марки.

За градът е незабравима и 2009г., когато местният футболен отбор Vfl Wolfsburg побеждава в германското първенство и така изкарва по улиците да празнуват около 100 000 души.

Днес градът предлага най-различни културно-архитектурни забележителности, представления и спортни прояви. Сред по-известните театри и галерии са Theater Wolfsburg, Wolfsburger Figurentheater Compagnie и Galerie Theater.

Посещавайки Волфсбург задължително трябва да разгледате и ренесансовия дворец Волфсбург, културната къща "Alvar-Aalto" и църквите "Heilig-Geist-Kirche", и "Stephanuskirche" на архитекта Алвар Алто, както и двореца Нойхаус (Neuhaus).

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати