Оберхаузен

16.07.2013

Оберхаузен (Oberhausen) е град в административна провинция Северен Рейн-Вестфалия, Германия. Разположен е в Рурската област, на 35 километра северно от Дюселдорф. Оберхаузен е с население от 212 568 жители.

До ноември 2012 г. е известен като града с най-големи задължения на глава от населението в цяла Германия.

Oberhausen

Областта на днешен Оберхаузен е била собственост на различни владетели до края на 18 в. През 1815 г. териториите стават собственост на Прусия. Като другите големи градове в Рурската област Оберхаузен започва да се занимава с миньорско дело и се превръща в индустриален център.

Още през 1758г. е класифициран от историците като "Двигателят на Рурската индустрия"

Името си Оберхаузен наследява от жп гара, която пък е кръстена на замъка Оберхаузен на графовете Вестерхолт.

През 1862 г. се оформя новият квартал. Има висок приток на хора, търсеши си работа в местните въглищни мини и стоманени мелници. След 12г. Оберхаузен получава градски права, а през 1910 г. към него се присъединяват няколко съседни квартали като Alstaden, части на Styrum и Dümpten.

През 1914 г. Оберхаузен е обявен за голям град според немските стандарти. Следва включването на градовете Щеркраде (Sterkrade) и (Osterfeld) през 1929 година.

По време на Втората световна война градът търпи много разрушения, американските войски са имали за цел бомбардиране на завода Ruhrchemie AG за производство на синтетично растително масло.

До 1960 г. Оберхаузен е бил фокусиран предимно върху добива и производството на стомана.

През 1992 г. затваря врати последната въгледобивна мина, а през 1997 г. и големия концерн Thyssen, освобождавайки от работа 13 000 местни жители.

Днес градът е запазил доста интересни места и културни забележителности, които могат да бъдат разгледани. Известен е като домакин на Международния фестивал за късометражно кино.

Забележителности в Оберхаузен:

- Замъка Оберхаузен (Schloss Oberhausen), в който днес се намира галерията Ludwig Galerie Schloss Oberhausen. Самият замък е пострадал доста по време на Втората Световна война, но е реставриран

- Площада Friedensplatz със сградите Amtsgericht Oberhausen от 1907г. и Europa-Haus на архитекта Ханс Швиперт.

- Търговския център CentrO, който освен много магазини предлага на своите посетители увеселителен парк и кино

- Gasometer Оберхаузен, който се намира в парка IBA Emscher Park

- Кулата Burg Vondern, намираща се в Osterfield

Оберхаузен е известен и със своя октопод "Павел", който успешно предричаше футболните резултати по време на FIFA World Cup 2010 г. Познал е 7 немски мача, както и крайният резултат. Октоподът се е намирал в аквариум в търговския център CentrO и след Мондиала през 2010 г. е пенсиониран. Умира на следващата година.

Градът разполага с повече от 250 спортни организации. Най-известният му футболен отбор e Rot-Weiss Oberhausen, който през периода 1969-1973 г. играе в немската бундеслига, след 1973 г. обаче не може да си върне челните позиции.

3.8
Общо 5 гласували
5 2
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати