Крефелд

08.08.2013
Крефелд

Крефелд (Krefeld) е град в административна провинция Северен Рейн-Вестфалия, Западна Германия. Разположен е югозападно от Рурската област, в близост до река Рейн. Населяван е от около 235 000 жители.

Крефелд, който до 1929г. се е изписвал като Crefeld е известен като града на кадифето и коприната. Историята на Крефелд започва през 1в., когато римляни построяват тук военния лагер Гелдуба (Gelduba), който днес е квартал Gellep. В околностите са открити много останки от римски постройки, както и римски храм.

За първи път градът е споменат с името си през 1105 г. като част от манастира Верден. През 12в. завръщайки се от Третия кръстоносен поход Ото фон Лин започва строежа на известната днес крепост Лин.

През 1200г. започва изграждането на днешната сграда Haus Rath, която за първи път е спомената писмено през 1246г.

През 1361г. Крефелд получава правото да има седмичен и годишен пазар. Десетина години по-късно получава градски права.

Крефелд, Германия

През 1400г. започва строежа на укрепения град Кракау (Krakau). Остатъци от нея могат да се видят и днес. По време на войната през 1584г. градът е напълно унищожен и в продължения на няколко десетилетия остава почти безлюден.

За разлика от другите германски градове Трийсетгодишната война пощадява Крефелд и през 17в. той започва да бележи икономически подем благодарение на търговията с коприна.

През 1702г. градът е в пределите на Прусия. Фридрих Втори монополизира копринената индустрия и така градът преуспява, почти половина от населението е ангажирано в текстилните фабрики. От тези години Крефелд носи гордо името на "Град на коприната и кадифето".

През периода 1817-1870 броят на населението в града драстично нараства, към него се включват и околните села. За градоустройствения план е ангажиран архитекта Adolf von Vadeges.

По време на Втората Световна война източните квартали на Крефелд, както и част от Стария град са разрушени. През 50-те години градът се възобновява, текстилната индустрия претърпява нов подем.

Забележителности в Крефелд и около него:

- Музея Museumszentrum Burg Linn, който обхваща крепостта Лин, ловджийския дворец и Ландшафтския музей. В крепостта, която е от 12в. се провеждат изложения, показващи начина на живота в града през Средновековието;

В Ловджийския дворец от 18в., който е в стил барок, може да се види инвентар на над 2в., както и сбирка от механични музикални инструменти. Ландшафтския музей предлага открити предмети от римското селище Гелеп;

- Музея Haus Ester, който е построен през 1928-1930г. за жилищен дом на фамилията на Херман Ланге, днес е превърнат в музей, показващ живота на града в миналото;

-Кметството, което някога е било градския дворец на семейство Von der Leyen и е може би най-известната постройка в града;

- Католическата църква St. Dionysius, датираща от 1753-1755г, през 1769г. е построена и кулата й;

- Градската баня, която през последните векове се е смятала за най-красивата в цяла Германия;

- Мелницата Geismühle, построена първоначално за наблюдателница през 14в.;

- Църквата Mennonitenkirche, датираща от 1696г.

3.2
Общо гласували: 5
5 0
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати