Новосибирск

20.03.2013
Новосибирск

Новосибирск (Novosibirsk) е град в Русия (Russia) с население от над 1 525 000 души. Град Новосибирск е известен като мощен културен, промишлен и търговски център.

Новосибирск е сравнително млад град. Той възниква през 1893 година и бързо става известен като столицата на Сибир (Siberia). Още в началото на осемнадесети век на мястото, където днес е разположен град Новосибирск, възниква селище. В него има няколко къщи и хан, където отсядат пътници. До хана има и търговски пункт.

Земите, на които се разполагало това селище, стават собственост на известните търговци Демидови (Demidoff). Семейство Демидови започва да строи заводи в този район, където се изработват метални изделия. Част от земите, които били гранична зона между Московия (Moscovia) и Теленгутия (Telengutia), не били собственост на богаташите Демидови. Точно там се разположило руско селище. Лявата му част се намирала в Теленгутия, а дясната – в Московия. През първото десетилетие на осемнадесети век цялата площ, на която се простирал градът, станала руска собственост.

Новосибирск Църква

През 1745 година руската императрица Елизавета (Elizabeth) станала собственик на владенията на рода Демидови. В края на деветнадесети век в селището, което след време ще носи името Новосибирск, живеели над 600 човека. Имало училище и пристанище в селището. През април 1893 година в местността пристигат работници, които основават селище на строители на мостове. Така възниква Новосибирск, който през 1903 година получава статут на град. По това време градът обаче все още се нарича Новониколаевск (Novonikolaevsk), той е наречен на името на руския император Николай Втори.

Построяването на железницата повлиява върху бързото икономическо развитие на града и увеличаването на населението му. През 1915 година Новониколаевск вече е икономически развит голям град с население от над 70 000 души. В града е построен параклис на Свети Николай, който е издигнат точно в географския център на страната.

В Новосибирск през двадесетте години на двадесети век е построен затвор, който е първата административна сграда от камък, изградена по това време. Този затвор става един от символите на репресиите на Сталин (Stalin). Той става известен като едно от най-ужасните места, защото вместо да служи за разпределителен център за политическите затворници, той се превръща в център за мъчения.

Новосибирск Опера

Затворниците пристигат тук и се държат без храна и вода, често са разстрелвани, преди да бъдат пренасочени към мястото, където са осъдени да изтърпят наказанието си. През 1937 година били разстрелвани по 74 души на ден. Тази сграда е разрушена през 2012 година.

Град Новониколаевск е преименуван на град Новосибирск през 1926 година. През тридесетте години на двадесети век е построен дворецът на науката и културата, който е покрит с ефектен купол с дебелина на стените 8 сантиметра и диаметър над 55 метра. Днес в тази сграда се намира операта на града.

През тридесетте години в Новосибирск е създаден първият завод за самолети-изтребители и през Втората световна война произвежда по 17 изтребителя на ден. По това време в завода работят предимно деца до 14 годишна възраст, като за 12 часа тежък труд получавали 700 грама хляб. През Втората световна война в града пристигат над 100 000 бежанци от обсадения Ленинград (Leningrad). Те оказват сериозно развитие върху културата на града. През петдесетте години в града започва да работи завод за обработка на уран.

В Новосибирск се издига катедралата Александър Невски (Alexander Nevskу), построена през осемнадесети век. В града има много храмове и музеи. Сред интересните музеи е музеят на железопътната техника. Интересни са новосибирският зоопарк и ботаническата градина, както и детската железница, която е с дължина над пет километра. В града има два планетариума.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати