Замосц

09.04.2013
Замосц

Замосц (Zamosc), известен като "ренесансова перла"и "Падуа на севера" е разположен в югоизточната част на Полша. Намира се в близост до Национален парк Розточански и заради множеството запазени архитектурни постройки от 16 в. и 17 в. е една от предпочитаните туристически дестинации в района.

Замосц получава градски права през 1580. Архитектурата му е направена по нареждане на Ян Замойски, който наема италианския архитект Бернардо Морандо да създаде красив ренесансов град. Първоначално градът се нарича Нов Замосц, произхождащо от името на Замойски.

Тъй като Замосц се намира на пътя за търговия с Киев, той бързо се превръща в популярна дестинация за евреи, италианци, американци, унгарци, гърци, германци, испанци, англичани, турци, персийци, датчани и швейцарци, което му придава днешния мултинационален облик. Жителите му създават пъстро общество, състоящо се от повече от дванайсет националности.

Замосц Център

strong>Замосц дава на голям брой жители на града специални привилегии, благодарение на които се изграждат много красиви жилищни сгради, променили облика на града. Цялото това разнообразие от култури и ренесансовата архитектура придават уникален характер на град Замосц.

Международните панаири, провеждащи се в града, са по образеца на екзотичните източни пазари. Арменците започват да търгуват със своите събратя в Турция, Персия, Молдова и Югоизточна Полша. Те допринасят за доставянето в града на всякакви стоки, включващи оръжия, бижута, кожени стоки, подправки, вино, копринени шалове от Персия, Турция и Китай, седла, килими и злато. На тази основа Замосц се превръща в главен търговски център в Полша.

През 1589 г. главния канцлер се отделя от Краков и създава собствена държава в района на града, а Замосц е обявен за негова столица.

През 17 век Бернардо Морандо създава масивния дворец, който е обграден със защитни стени с бастиони и порти и се превръща в един от малкото полски градове, които имат защитно съоръжение, с което да успяват да се борят срещу чужди нашествия. Това се доказва веднага след нападението на града от казаците и шведите. Днес красивият замък е останал почти непокътнат, въпреки пострадалите му леко стени през 19 век.

Град Замосц

Почитането на уникалната личност на Ян Замойски заедно с комбинацията от културни и образователни постижения са основните фактори, повлияли на развитието на град Замосц.

По време на Полско-Руската война през 1919-1920 г. военните действия се развиват в близост до града и въпреки побеждаването на Червената армия има нанесени доста щети над Замосц. По време на Втората световна война на практика няма разрушения, но нацистите убиват над 8000 жители на стария град. Над 300 села в областта на Замосц са изгорени и сринати до основи.

Днес Замосц е спокоен град, чиито жители обичат да прекарват свободното си време в превърнатия в парк някогашен дворец. Той е основната атракция в Замосц и носи гордо името замък Знойски в памет на създателя на града. Построен е през периода 1581-1586 г.

Заради множеството запазени стари постройки от Ренесанса, построени през 16 в. и началото на 17 в., както и заради прекрасния дворцов комплекс, чиито крепостни стени напомнят за могъществото на Замосц, градът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Най-добрият период да посетите града е през пролетните и есенните месеци, тъй като зимата тук е сурова, а лятото доста горещо.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати