Тлакоталпан

04.07.2013
Тлакоталпан

Град Тлакоталпан (Tlacotalpan) е разположен в едноименната община на щат Веракрус, Югоизточно Мексико. Градът е бил населяван от различни племена още в Предколумбово време, но е основан като град през 16 в. Разположен е на река Папалоапан, до бреговете на Мексиканския залив. Този малък пристанищен град, населяван от едва от около 10 000 души, е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство заради запазения си градски облик, изграден според традициите на Испания и Карибите.

Познат и като Перлата на Папалоапан, градът е известен със своя оригинален градски облик, характеризиращ се с разноцветни къщи, украсени с колони, разположили се удобно по широките улици, подходящи за спокойни разходки из града. Във всеки двор се извисяват величествени дървета, голяма част от които вековни. Уникалния облик на Тлакоталпан е смесица от архитектурните стилове на Испания и Карибите, които са допринесли за оформянето на местните традиции и обичаи.

Можете да се разходите с корабче по река Папалоапан, която е известна със своите красиви брегове, богата растителност и разнообразие от животински видове. Ако сте запален рибар, можете да вземете под наем и въдици и да се отдадете на риболов в прекрасната местност.

Ако не сте почитатели на разходките по вода, се насладете пеш на красивите цветни постройки, разположени по крайбрежието на реката и усетете неповторимата атмосфера на този спокоен и живописен мексикански град. Чудесно място за разходки сред природата е Парк Идалго, който разполага с добре организирани тревни площи, украсени с множество цветя, различни кътчета за отдих и красиви просторни алеи.

Посетете площад Сарагоса, църквите Candelaria и San Cristobal и Културния дом Agustin Lara House.

Тук редовно се провеждат различни фестивали. Особено интересен е този, при който по улиците на Тлакоталпан се пускат свободно около 10 бика, които с викове и ръкопляскания са дразнени от публиката. Ако сте със слабо сърце обаче, изберете по-високо и сигурно място, за да гледате по-отдалеч тичането и лутането на тези животни, които имат тегло около половин тон.

Град Тлакоталпан

Друг фестивал, който трaе денонощно в продължение на 8 дни, е т.нар. Candlemas. Хората си обличат традиционните носии и изкарват Девицата на града на улицата. Тя трябва да даде благословията си на рибарите и да им пожелае успешен улов през годината. Празникът започва на 31 януари и всяка вечер има заря.

По време на 8-те дни се предлагат само традиционни ястия, които са много ценени от чуждестранните посетители на града. Предлагат се незаменимите питки тортиля, с които се увиват най-различни храни, севиче, пълнени скариди, риба по веракруски и невероятния сладкиш "Чабела".

Въпреки че по това време Тлакоталпан е най-препълнен, е наистина най-чудесния момент, в който да го посетите, защото освен забележителностите, ще можете да се потопите и в традиционната атмосфера на града.

4
Общо гласували: 4
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати