Маркъм

24.07.2013
Маркъм

Канадският град Маркъм (Markham), доскоро считан за предградие на Торонто, се намира в провинция Онтарио. Възникнал като немско селище, чието население се занимава предимно със селско стопанство, градът днес е познат като Хай-Тек столицата на Канада. Населяван е от малко повече от 300 000 души и е сред често посещаваните туристически дестинации в Канада, тъй като има какво да предложи на своите гости.

Историята на Маркъм започва в края на 19 в., когато тук се заселват няколко немски семейства. Заради наличието на няколко реки и потока те изграждат няколко мелници и започват да обработват земята. По-късно обаче повечето от тях предпочитат да се преместят в урбанизирания Торонто и селището обезлюдява, поради което става известно като Град на призраците.

Няколко десетилетия по-късно на територията на днешен Маркъм се заселват първоначално датчани, а по-късно ирландци, шотландци и англичани, с което допринасят за мултикултурното оформяне на обществото му. Всички тези националности продължават дружно да обработват земите си и селището се превръща в селскостопанско предградие на Торонто. Урбанизацията му започва главно след построяването на магистралата през 70-те години на миналия век, а сериозно развитие и драстично увеличение на населението му се забелязват след края на Втората Световна война.

Днес Маркъм е модерен град, в който обработваемите площи са почти на изчезване. Заради близостта си с Торонто и с ниските данъци и такси, той се превръща в привлекателно място за откриване на многобройни офиси на големите икономически гиганти. Тук имат седалища Ай Би Ем, Епъл, Моторола и Тошиба. Населението му се занимава предимно в сферата на бизнес услугите и технологиите.

В края на миналия век тук се заселват и множество китайци и днес градът се състои предимно от бяло и азиатско население, а говоримият език е английски. За градче е обявен през 1972 г. след драстичния наплив на заселници, а през 2012 г. е официално обявен за град, който днес е населяван от около 302 000 души.

Най-голямото събитие в града е провеждането на Фестивала на Маркъм, който е най-големият и най-дългият в цяла Канада. Със своята история от над 165 г. се нарежда и сред най-старите културни изяви в страната. Провежда се през месец октомври и продължава 4 дни. Идеята на създаването му е да се обменят знания за развиването на селското стопанство, но днес на него се провеждат най-различни състезания и прояви. През различните години е бил сцена за мото-крос, за представяне на диви животни и за провеждане на гимнастическо шоу. В него се включват над 80 000 души, което го превръща в най-големият фестивал в Канада.

За туристите и гостите си Маркъм предлага няколко интересни музея и галерии, както и доста архитектурни забележителности. Посетете Катедралата на Трансфигурацията, Художествената галерия на Фредерик Хорсман и Градският музей. По интересните сгради и постройки можете да разгледате на главната улица и на ул. Юниънвил. Има и множество добре организирани и поддържани паркове и градини, които са идеалното място за любителите на природата.

Най-подходящото време за посещение на Маркъс са летните месеци, но ако искате да присъствате на величествения фестивал на града, организирайте екскурзията си за октомври.

4
Общо гласували: 2
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати