Лейра

26.06.2013
Лейра

Португалският град Лейра (Leiria) е център на община със същото име и е разположен недалеч от бреговете на Атлантически океан в източната част на страната. Той заслужено се е превърнал в популярна туристическа дестинация, защото е запазил множество средновековни сгради, които привличат любителите на старинното изкуство.

Тук можете да видите множество църкви, останали още от римско време, величествен замък-превърнал се в символ на града, както и уникална архитектура, характерна за португалските градове.

Лейра е основан още през 1142 г., когато е освободен от маврите от Алфонсо Енрикес. Той заповядва тук да се изгради крепост, която да служи за отбрана от вражески нападения. През вековете тя е била разрушаван на няколко пъти и четири пъти се налага почти цялостното й възстановяване.

През 14-ти век португалският крал Денис Първи иска да се подобри защитата на крепостта, за да може да го ползва при престой в града за себе си и кралица Изабела. С тази цел, както и за целите на дърводобива се засаждат големи насаждения от борови дървета. И днес между Атлантическият океан и Лейра могат да се видят вековни борови гори.

Лейра, Португалия

Основната забележителност в града е крепостта, която се приписва на Денис Първи. Това е един от най-атрактивните замъци, които са реставрирани по негово време и превърнати в дворци. Разположен е на хълм и се вижда от всички точки на Лейра.

Друга атракция в града е фонтана, който се намира в самото сърце на града. Той често се превръща в цветен фонтан, който е осветяван от различни нюанси и водата избликва от него в такт с определена музика. Специално заради него си струва да се разходите и вечерно време в града, за да можете да се насладите на това прелестно светлинно водно шоу.

Лейра прекрасно е съчетал модерното със старинното и тук можете да намерите всичко, от което се нуждаете. Градът разполага с множество хотели, банки, кафенета, ресторанти и развлекателни центрове, които ще Ви накарат да се чувствате комфортно. Тук ще се почувствате бързо като у дома си, което се дължи предимно на гостоприемното население на града.

Освен всичко друго трябва да се отбележи, че Лейра е един напълно екологичен град, тъй като индустриалната зона, заедно с всички заводи и цехове, е отделена доста на страни в специално пространство.

Градът е рай за любителите на шопинга защото има достатъчно търговски центрове и магазини и за разлика от повечето европейски градове те са отворени дори и в събота и неделя.

Градът е подходящо място и за любителите на футбола, защото разполага с голям стадион, побиращ около 25 000 души, на който редовно се провеждат футболни мачове. В близост до него пък се намира огромен Европейски паркинг, който може да побере около 3000 коли.

Можете да посетите Лейра по всяко време на годината, но не забравяйте, че съвсем наблизо се намират и прекрасните плажове на Атлантическия океан. Те се характеризират с много бял пясък, който контрастира на сините води на океана. Ако искате да се възползвате и от тази отличителна страна на Лейра е най-добре да изберете по-топлите летни месеци.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати