Стария град на Телч

08.07.2013
Старият град на Телч

Чехия е държава, която привлича стотици хиляди посетители от цял свят, заради своето многовековно културно развитие. В нея има 12 исторически паметника, които са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и които наистина си струва да бъдат видени. Един от тези шедьоври на архитектурата е Старият град на Телч (Telč), който изпъква със своите добре запазени ренесансови къщи, направени по италиански модел.

Телч се намира във Височинския край в Южна Моравия, недалеч от Ихлава. Като туристическа дестинация той е най-известен с големия градски площад, старинната кралска крепост и многобройните сгради в ренесансов стил, които и до днес му придават неповторим облик.

Най-старото писмено свидетелство за Телч датира от 14 в., когато на мястото, на което са се пресичали търговските пътища, е изградена величествената крепост. Градът бил собственост на Господарите от Градец, които били вторият по значимост род в цяла Чехия. Особен разцвет постига Телч по времето на Захариаш от Градец, който бил сред най-образованите и предприемчиви хора на своето време.

Той обичал да пътешества и след посещението на Северна Италия бил силно впечатлен от тамошната архитектура. Веднага след като се върнал в любимия си град, той решил изцяло да промени вида му по италиански образец. Извикал някои от най-добрите италиански майстори и около оформилият се пазар започнал да строи великолепни къщи в готически стил.

Оттогава датира и църквата, която днес е сред основните забележителности на града. Старинният замък придобил съвсем нов вид, след като бил изцяло обновен, разширен и направен по подобие на ренесансовите дворци в Италия.

На мястото на къщите, построени от дървен материал, които изгарят по време на големия пожар през 14 в., изникват величествени каменни сгради, които са украсени с флорални мотиви. Целият град е заобиколен от стена и се изгражда мрежа от изкуствени езера.

Фасадите на къщите се декорират с многобройни фрески и заедно със замъка се превръщат в единствения по рода си комплекс, който е запазил съхранен външния си облик и до днес.

Старият град в Телч

В Телч всяка сграда е забележителност сама по себе си, но ако искате подробно да разгледате всичко, е добре да започнете от старинния замък, който разполага с прекрасен парк в английски стил. Той е отворен за посетители и срещу символична такса можете да обиколите многобройните му зали, най-впечатляващи от които са Златната, Рицарската, Театралната и Залата на Пиршествата.

Интерес представлява съкровищницата и капелата на Вси светии, които ще Ви дадат представа колко богат град е бил Телч. В замъка има съхранени многобройни картини, скулптури и всякакви предмети на изкуството, разкриващи таланта на чешкия народ.

Ще видите изключително ценната колекция от сватбени знамена и тържествени носии и старинни мебели с изящна дърворезба. След края на обиколката Ви из дворцовия комплекс ще сте добили напълно представа как е протичал живота зад стените му и на колко тържествени поводи е бил свидетел.

Градският площад на Телч изпъква с островърхите си къщи, които са богато украсени с различни средновековни мотиви. Спазен е готическия стил, изключение правят само забележителните сгради, които се появяват в края на 19 и началото на 20 в.

Най-старата сграда в старинния център е охранителната кула "Свети Дух". Тя датира от 13 в. и със своите почти 50 метра се вижда от почти всички краища на Стария град на Телч. Посетете църквата "Св. Якоб", датираща от края на 14 в. и сградата на общината от края на 16 в. Предполага се, че те са дело на поканените от Захариаш от Градец италиански майстори. Сред тях няма как да не се спомене името на Антонио Влаче, който освен в украсата на замъка участва дейно и в изграждането на много от постройките, даващи завършения вид на днешен Телч.

По време на йезуитите се построяват астрономическата обсерватория, йезуитския колеж, няколко училища и църквата "Христос", която се смята за една от най-красивите в града. По-късно Телч става собственост на рода Лихтенщайн и се запазва като тихо и спокойно градче, каквото е и днес.

Можете да посетите Телч по всяко време на годината и да разберете с очите си защо някои го смятат за най-красивия малък град на Чехия и защо още през 1992 г. е включен в Списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.

4
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати