Хива

10.11.2013
Хива

Със сигурност са мнозина желаещите да преминат през Пътя на коприната - един от най-известните туристически маршрути. Той продължава над 6000 км и има над 2000-годишна история. По него са минавали кервани с коприна, керамика, сребро, подправки и бронз, идващи от Изтока, а от Римската империя са пътували злато, стъкло и скъпи багрила.

По-късно по Пътя на коприната са започнали да се разменят както кожи, скъпоценни камъни, храни, оръжия и хартия, така и нови знания и технологии. Още преди векове той е имал международно значение за развитието на страните.

Едно от важните търговски пристанища по Пътя на коприната е град Хива (Khiva), известен и като Хорезмия. Той се намира в северозападните части на Узбекистан и е център на историческата област Хорезмия. Той е един от най-старите градове в Узбекистан и по историческа и архитектурна стойност се нарежда редом до градове като Самарканд, Бухара и Ташкент.

Малко са туристическите фирми, които не са включили този невероятен град в организираната си обиколка из Узбекистан. Причината е, че в него се намира архитектурния комплекс Ичан Кала- първият обект на страната, включен в списъка на ЮНЕСКО заради своята значимост.

Предполага се, че градът има над 2500-годишна история. Основаван е на мястото, на което е била открита вода. През различните периоди е преживял възход и падения, свързани неразривно с историята на Хорезмия.

Забогатял е най-вече през 8 век, благодарение на минаващият от тук Велик Път на коприната. Архитектурният комплекс Ичан Кала датира от 12- 19 в. и въпреки че през 20 в. заради размирици в страната е сериозно увреден, продължава да привлича хиляди туристи към града.

Град Хива

Ичан Кала всъчщност е Старият град на Хива, заобиколен от стени, които през вековете многократно са били разрушавани и възстановявани. зад западната порта се намират руините на старинен замък, който някога е бил центъра на града. От него в доста добро състояние са се запазили няколко групи сгради, лятната джамия и харема. Те привличат погледите на минувачите с дървените си стълбове и стени, покрити с фаянсови облицовки и богата декорация.

Особено интересен е пътят от изток на запад през Стария град. Тук най-различни представителни постройки и жилищни сгради, джамии, палати, мавзолеи и 16 медресета създават неочаквани силуети и форми на Ичан Кала.

Селските къщи са сгушени редом до високи минарета и изящни дворци, които превръщат Хива в истински музей на открито. Този изключителен историчеки и архитектурен резерват днес ни дава ясна представа за феодална Централна Азия.

Днес Хива е известен на туристите не само заради своя старинен град. Тук идват много хора от съседните държави, за да посетят неговите базари, на които се продават изящно изработени бижута и ръчно тъкани килими.

Можете да се разходите сред красиво декорираните порти на града и да посетите пъстрите пазари, на които можете да намерите хубаво декорирани керамични съдове, красиви шалове, подправки и всякакви ръчно изработени предмети.

Най-подходящите месеци за посещение на Хива са през март-април и септември-октомври с цел избягване на крайните температури. Имайте предвид че като цяло държавите в средна Азия имат доста проблеми и е по-добре да направите справка за положението в Узбекистан в официална туристическа агенция.

3.8
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати