Широка лъка

07.10.2011
Широка Лъка

Широка лъка е едно от онези български села, които ревностно пазят българщината. Обявено за фолклорно-архитектурен резерват селището съхранява вековните родни традиции в музиката, танците и обичаите. Смята се, че тук е лоното на родопската песен с придружаващите я родопската гайда, тамбура и кавал. Тукашната народна музика звучи най-лирично, напевно и тежко сред всички останали българските фолклорни стилове.

Широка лъка се намира в Южна България, в самото сърце на Родопите, като влиза в административното деление не област и община Смолян. От Широка лъка Смолян отстои на 23 км в посока северозапад.Селото е живописно разположено е в долината на Широколъшка река в местността Широката лъка, която се намира между Переликския дял на Родопите и рида Чернатица. Планинският район тук предопределя високата надморска височина на фолклорно-архитектурния резерват – 1058 м. Около селото се намират селата Гела, Стикъл, Солища и Стойките, което е разположено само на 5 км. На 22 км в северозападна посока от Широка лъка се намира и балнеологичното курортно градче Девин. На по-малко от 16 км пък е Пампорово, който е един от най-добрите български планински курортни комплекси.

Възрожденски къщи в Широка Лъка

Името на Широка лъка идва от старобългарската дума „лъка“, която означава „извивка, кривина, лъкатушене”. В селото има над 100 паметника на културата, което е предпоставка селцето да развива потенциала си като интересна туристическа дестинация. В Широка лъка има няколко хотела, както и къщи за гости, където можете да се насладите на родопското гостоприемство на местните хора, както и на отличната кухня. Освен интересните исторически и архитектурни забележителности селцето е обградено от невероятна природа и прекрасни места за разходка.

Сред забележителностите на Широка лъка е църквата “Св. Богородица”. Тя е построена през 1834г., а според местната легенда основите, стените и покрива са били издигнати само за за 38 дена. Иконостасът на църквата е автентичен по своя стил. Предполага се, че е рисуван от ученици на братята Димитър и Захари от Самоков, съществува и хипотеза самите те да са изографисали църквата. Съвсем близо до църквата се намира едно старо училище, което е построено през далечната 1835 г.

Къщи в Широка Лъка

Сред архитектурните паметници в Широка лъка попадат доста автентични родопски къщи, които са типични за селото. Повечето от тях са разположени красиво от двете страни на преминаващата през селото река. Широка лъка е известна със своите красиви, автентични родопски къщи разположени амфитеатрално от двете страни на реката. Тези старите къщи са в типичния за Родопите архитектурен стил – предимно двуетажни, с каменна основа, с еркери и вътрешно дървено стълбище.

Повечето стаи са широки, с дървени миндери до стените, прозорците са малки. Страхът по време на Османското робство е причина всяка къща да има скрити в стените долапи и малка изба със скривалище. Повечето от постройките имат дебели бели зкаменни огради. Във вътрешните дворове доста често има каменна чешма. Сред най-известните местни родпски къщи са Сгуровската, Учиковската, Григоровската къщи.

Вечер в Широка Лъка

Като лоно на родопската песен Широка лъка има вековни традиции в музиката. Днес в селцето има Средно музикално училище за народни песни и инструменти, което се помещава в невероятно красиви автентични български сгради. Самото училище е създадено през 1972 г., а в него са учили едни от най-известните певци и гайдари на родопския фолклор.

Ако решите да посетите Широка лъка може да го направите в първите дни на месец март, когато в селото се провежда един от най-големите кукерски празници в България. Местните хора наричат тържествата “Пèспонеделник”, а те са съпроводени с интересните и страшни костюми н акукерите, накичени с чесън, боб, чушки и много родопски чанове, които създават шумотевица и невероятно настроение.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати