Бон

15.12.2010
Бон

Със своята повече от 2000-годишна история Бон (Bonn) е един от исторически емблематичните немски градове. Той е разположен в средната Западна част на Германия, в провинция Северен Рейн-Вестфален. Преминаващата през Дюселдорф и Кьолн река Рейн не пропуска да внесе разнообразие и в ландшафта на град Бон. Този сравнително спокоен град е разположен на около 25 километра южно от Кьолн. Със своята площ от 141, 22 кв. км Бон се нарежда на деветнадесето място по-големина сред немските градове. Днес в него живеят около 350 000 души.

Важно е да се отбележи, че от 1949 до 1990 година този немски град е столица на Западна Германия (ФРГ). След обединението с ГДР Бон става седалище на правителството до 1999 г., когато столица на обединена Германия отново става Берлин. Сега Бон почти по нищо не напомня, че 40 години е бил столица на ФРГ. За разлика от повечето градове в региона, които търпят огромни щети и са сериозно пострадали по време на Втората световна война, Бон е остава в тези трудни години на практика непокътнат. Архитектурата му е напълно запазена от самото начало на 20 век.

В наши дни бурното политическо минало на Бон не се усеща в градската му атмосфера. Според мнозина градът на река Рейн може да мине дори за романтичен, тих и спокоен. Историческото минало на бившата столица на ФРГ се е съхранила, разбира се, в архитектурата на къщите, които се редят красиво близо до брега на Рейн. Някои от тях са бивши посолства. Като цяло по дългия бряг на реката липсват големи модерни постройки. Тук има предимно приятни и дълги крайбрежни алеи и места, където човек може да се отпусне и наслаждава на спокойната атмосфера.

Туристическата обиколка на забележителностите на Бон задължително трябва да премине през тукашната Ботаническата градина, която е разположена в центъра на града. Този „зелен оазис” е част от университетската структура. За да влезете не е нужно да плащате входна такса. Плаща се единствено билет на цена 2 евро, за да присъствате на обедната обиколка с лектор, която трае около 2 часа. Тук на сравнително неголяма площ са разположени уникални растителни видове като амбровото дърво, множество диворастящи растения, както и някои красиви цветове, които у нас се срещат само по планинските склонове.

Bonn

Историята на града започва още по римско време, дори и по-рано. Около 11 век пр.н.е., тук е била разположена един сравнително малък римски легион. Територията, която той е обитавал съвпада с днешния исторически център на Бон. Към римската армия се присъединили членове на местните племена Ебурони, които всъщност представляват изначалното население на тукашния район. Самото име на Бон идва от тогавашното му латинско наименование „Bonna”. В Ебурони са били членове на голяма племенна коалиция, която е заличена почти по време на заключителната фаза на войната в Галия по времето на Цезар.

Към днешна дата Романската крепост в Бон остава най-голямото древно укрепление от този тип от типа. Крепостта в онези древни векове е заемала площ от повече от 250 000 кв. м. Между стените й е била изградена гъста мрежа от улици и множество сгради. Тук са били разположени големите сгради, където са живеели офицерите, казарма, конюшни и военен затвор.

Интересна забележителности в района е двореца в Брюл, който непременно трябва да видите ако посещавате Бон.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати