Потсдам

15.12.2010
Сансуси в Потсдам

Потсдам (Potsdam) е един от най-колоритните градове в Германия. Разположен съвсем близо до столицата Берлин, Потсдам лежи в централанта част на източната немска провинция Бранденбург. През града преминава красиво течението на река Хавел. Целият Потсдам е разпрострян на площ от 187.28 кв км, като населението на града достига около 150 000 жители. Потсдам е разположен на 24 километра в югозападна посока от Берлин и влиза в състава на метрополитната зона Берлин/Бранденбург .

Потсдам за Германия е нещо като Уиндзор за Англия. До 1918 година градът е официална резиденция на пруските крале. От 19 век насам Потсдам създава и поддържа традициите си в областта на науката и изследванията, като тук са иградени три обществени колежи и над 30 научни института. В севроизточната част на Потсдам е разположен Бабелсберг, което е било най-голямото киностудио за производство на филми преди Втората Световна Война.

След падането на Берлинската стена значимостта на Бабелсберг расте, като това продължава да е един от главните места за киноиндустрията в Европа. Студиото Бебелсберг има огромно историческо значение, защото то си остава най-старото толкова мащабно лоно на кинопроизводството.

От хилядолетия насам в района на Потсдам се заражда цивилизацията. Най-вероятно името на града се превежда „под дъбовете”. От 1317 Потсдам е споменаван като малък град, но през 1345 година той придобива рамките на същински град. В средата на 16 век, около 1573 година данни сочат, че Потсдам все още не излиза от рамките на малко търговско селище с население около 2000 жители. След опустошителната Тридесетгодишна война между 1618 и 1648 година Потсдам е загубил почти половината от населението си.

Потсдам започва драстично да сменя облика си, след като през 1660 г. е избран за ловна резиденция на Фридрих Вилхелм I. Именно в Потсдам се заражда ядрото на могъщото бъдещо Пруско кралство. Малко по-късно градът се превръща изцяло в резиденция на кралското семейство на Прусия. Величествените сгради, които царската фамилия е използвала за пребиваване, са изградени главно по време на царуването на Фридрих Велики.

Потсдам

Една от тези резиденции е дворецът Сансуси, който до ден днешен остава главната туристическа забележителност в Потсдам. Този красив и внушителен палат е построен от Фридрих Велики, по подобие на този във Версай. Архитектурният стил на Сан Суси е подчертан в рококо. Дворецът е сравнително малък, но е с огромен и невероятно красив парк с прилежащите му градини. Дворецът Сан Суси носи със себе си вече повече от 200-годишна история. Планиран за лятна резиденция Сан Суси запазва обаянието си през всички сезони на годината, а днес, векове след построяването му, се радва на огромен туристически интерес.

Едноетажният Сан Суси, изграден от жълт хоросан, има високи прозорци с арки и шест големи тераси с буйна растителност от портокалови дръвчета и лозя. В Сан Суси в Потсдам има едва 12 стаи, но всяка от тях е обзаведена с невероятен стил и допълнена с ценни произведения на изкуството. Днес една от най-впечатляващите части на двореца е картинната галерия, в която могат да се видят творби на Рубенс, Ван Дайк и Тинторето.

Интересен за посещение е и дворецът "Шарлотенхоф", в който е подписано Потсдамското споразумение между великите сили за прекрояване на Европа. Ежегодно в Потсдам се провеждат и доста фестивали, като например този на филмовото изкуство.

3.6
Общо 5 гласували
5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати