Вюрцбург

18.04.2010
Вюрцбург

Вюрцбург (Würzburg) е един забележителен и красив немски град. Разположен в северната част на южната германска провинция Бавария (Bavaria), Вюрцбург е главен център на живописната област Долна Франкония (Lower Franconia). Красиво разположен по поречието на река Майн (Main River), Вюрцбург се разпростира на площ от 87.63 кв. км. Населението на този интересен немски град е малко повече от 130 000 души. Той се намира на 115 км югоизточно от Франкфурт (Frankfurt) и на 115 км северозападно от Нюрнберг (Nuremberg).

Историята на Вюрцбург започва още в началото на 8 век, като първите исторически данни за тогавашното селище датират от 704 г. През 742 година Свети Бонифаций назначава Свети Бурхард за пръв епископ на Вюрцбург. Първата църква е построена през 788 г. и е осветена от крал Карл Велики. Епископите постепенно създават епископска светска държава, към която през 12 век са присъединени големи части от Франкония. Между 1040 и 1225 г. е построена съществуващата и днес катедрала в романски стил. Вюрцбург е превзет през 1631 г от шведския крал Густав Адолф.

От 1803 г. градът е присъединен към провинция Бавария, а през 1805 г. става столица на създаденото Вюрцбургското херцогство. През 1821 г. отново е възстановено епископството. На 16 март 1945 година, по време на Втората световна война, Вюрцбург е почти напълно разрушен от британската авиация. През следващите 20 години много исторически сгради са възстановени първоначалния си вид преди войната.

Туристическата обиколка на забележителностите във Вюрцбург е доста продължителна и определено има много неща, които трябва да се видят. Добре е да започнете от центъра на града, където са разположени Кметството, красивата Стара Катедрала, която впечатлява с двете си високи кули, издиганти в готически стил. В непосредствена близост до нея е разположена и Новата катедрала, наречена „Ню Мюнстер”. Нейната архитектура е доста по-пищна и подчертано барокова. Също в бароков стил е и Епископската Резиденция във Вюрцбург.

Епископската резиденция във Вюрцбург (Residenсе) е дворецът на епископите, които са управлявали светската епископска държава в продължение на повече от 8 века. Тя е проектирана от водещите барокови архитекти - Йохан Лукас фон Хилдебранд и Максимилиан фон Уелш, както и Робърт де Котте и Жермен Бофранд, които са били известни архитекти на френския стил. Но главен архитект е бил Балтазар Нойман, архитект на княза епископ на Вюрцбург Йохан Филип Франц фон Шонборн и брат му Карл Фридрих фон Шонборн.

Резиденцията във Вюрцбург

Строителството започва през 1720 г. и е завършено през 1744. Венецианският художник Джовани Батиста Тиеполо, подпомаган от своя син, Доменико, рисуват стенописите в сградата. Най-ефектните елементи от интериора включват Голямата стълба, параклиса и Великия салон. Сградата има дори "прякора" "Прекрасния дом на енорийските свещеници в Европа" даден от Наполеон. Резиденцията е силно повредена през Втората световна война, но е в процес на реставрация която продължава от 1945 г. досега. Реставрацията е погълнала над 20 млн. евро.

Дворецът принадлежи към архитектурните шедьоври на Южен Германски и Късен Европейски Барок и по този начин се нарежда до прочутите дворци - Виенския Шонбрун и Парижкия Версай. Резиденцията е вписана в Списъка на световното културно наследство ЮНЕСКО през 1981 година.

Около Резиденцията има прекрасен парк, където местните жители и туристите използват за отдих и развлечения.

Освен двете катедрали във Вюрцбург има още няколко църкви, една от които е Червената Катедрала Мариенкирхе (Дева Мария). Кулата на катедралата е висока 84 м. Крепостта Мариенберг (Festung Marienberg). Разположена е на западния бряг на река Майн и съществува още от древни времена.

Крепостта във Вюрцбург

След като шведът Густав Адолф завладява района през 1631 г., замъкът е реконструиран в бароков стил. Днес е парк и музей. Още през 704 г. на хълма е била построена църква, а през 13-ти век наоколо били издигнати първите укрепления. През 1482 замъкът бил обграден с крепостна стена. Някъде около 1600 г. Юлий Ехтер ремонтирал крепостта и я превърнал в ренесансов дворец. След похода на Густав Адолф през 1631 г. имало още една реконструкция, а освен това се появила и прекрасна градина.

Крепостта Мариенберг е символ на Вюрцбург и е била дом на принцове и епископи повече от 500 години. Едва след като е построена Епископската резиденция, князете преместват своето седалище в нея през 1744 г. На стръмния хълм около крепостта има великолепни лозя.

4.3
Общо 8 гласували
5 4
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати