Рига

18.04.2010
Riga

Рига е столицата на Латвия и най-космополитният град в тази прибалтийска държава. Като цяло Рига изпъква сред всички останали централни градове в тази част на Европа най-вече с невероятната си архитектура. В Рига има повече сгради в забележителния стил ар нуво, отколкото в който и да е друг град по света. Това огромно архитектурно богатство е оценено от организацията на ЮНЕСКО, която включи града в списъка със световното културно наследство. Рига е главният търговски, индустриален, финансов и културен център на Латвия и като такъв тя определено има доста какво да покаже на посетителите си.

Рига е разположена по протежение на двата бряга на река Даугава (Daugava), точно на около 10 км от мястото, където тя се влива във водите на Балтийско море. Тукашната местност е известна като Рижкия залив, а Рига е разположена на южния му бряг. Рига е най-големият град в трите Балтийски държави (Литва, Латвия, Естония) и е третият по големина град разположен на Балтийско море след Санкт Петербург и Стокхолм. Целият град Рига заема площ от 307, 17 кв. км, а населението на латвийската столица е около 720 000 жители. В Рига има две красиви езера, които допълват очарованието й - Кишезерс и Югла.

Първите заселници в района на днешен Рига са финското племе ливи, които се установяват между устията на реките Даугава и Ридзене. По-нататъшното разрастване на града става до голяма степен благодарение на немски търговци, мисионери и кръстоносци, които пристигат в района през втората половина на 12 век, привлечени от слабо заселената територия. Възможността за развиване на нови пазари и с мисията да покръстят местното население били две основателни причини за пристигането им в земите на Рига. Около 1190 г. августинският монах Мейнард от Зегеберг издига първият манастир в района. Алберт начело с 23 кораба и 1500 въоръжени рицари кръстоносци акостира на брега на Рига и обявява градът за своя епископия. През 1201 г. той създава Ливонския орден (по-късно част от Тевтонския орден) и обявява Рига официално за град.

Замъкът в Рига

Рига дълго време служела като център на търговията с балтийските племена и Русия с останалия свят. През 1282 градът се присъединява към военно-търговския съюз Ханза. Този съюз успява да даде на Рига значителна икономическа и политическа стабилност, създавайки по този начин силна основа за по-нататъшните сътресения, през които преминава Латвия. През 1721 г. Рига е анексиран от Русия и остава индустриален пристанищен град част от Руската империя чак до избухването на Първата световна война през 1914. На 21 август 1991 Латвия обявява своята независимост след 46 години съветска окупация. На 6 септември 1991 Русия признава независимостта на балтийската република и Рига официално става столица на втората независима латвийска република.

Разходката из съвременната столица Рига ще ви позволи да видите невероятните исторически паметници, които се редуват с не по-малко забележително ново строителство. В Стария град Рига изобилства от множество улички и площади със сгради, датиращи от 16 и 17 век. Повечето от тях са богато орнаментирани с резби и статуи. Един от най-добрите примери за средновековна архитектура в Рига представляват жилищните сгради „Тримата братя”, които представляват интересна поредица от къщи, най-старата от които е издигната през 15 век. Сред старинните постройки в Стария град на Рига се откроява силуетът на старата катедрала. Тя е построена още през 12-13 век и е най-голямата църква в Балтийския регион. Органът във вътрешността й датира от от 1844 г.

Рига

Повечето от сградите в стил ар нуво са разположени около Стария град на Рига. Изключително много от тези пищни архитектурни паметници може да видите по улица „Алберта”. Голяма част от тях са дело на бащата на известния руски режисьор Сергей Айзенщайн – Михаил Айзенщайн. Сред останалите забележителности на Рига са Замъкът Рига (Rīgas Pils), в който се помещава Музеят на латвийската история и Музеят за чуждо изкуство. Доста атрактивна е и Кулата Пулвер (Pulvertonis), която е единствената отбранителна кула, останала от оригиналните защитни стени. Днес в тази кула в Рига може да посетите Латвийският военен музей.

4
Общо 4 гласували
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати