Сиан

13.02.2011
Сиан

Азиатската култура със своите хилядолетни традиции и ценности е една от най-интересните и способни да предизвикат интереса на милиони хора по света. Едно от местата в Република Китай, които са успели за запазят най-голям брой от своите исторически и културни съкровища, е град Сиан (Xian) . Сиан се нарежда на челно място сред най-посещаваните от туристите места в Китай. Интересът на посететителите към този древен град е предизвикан най-вече заради множеството културни паметници и архаични реликви, които могат да се видят в него. В интерес на истината няма друг такъв град в Китай като Сиан , който е успял в такава степен да запази историческите си паметници, вековните си традиции и почитането им.

Град Сиан е разположен в централната част на Китай, като е главен административен център на китайската провинция Шънси. Той е и най-големото населено място в тази част на страната, като броят на жителите му достига около 3 000 000 души, а целият Сиан се разпростира на обща площ от 9, 98 кв. км. Сиан има славата на един от най-древните градове в китайската история. До голяма степен това обяснява огромното историческо богатство на града, който в продължение на векове е бил столица на цели девет китайски династии. Под различни имена Сиан е бил главно седалище на едни от най-известните родове в азиатската република, като например Джоу, Цин, Хан, на династията Суей и Тан.

Сиан носи със себе си повече от 3100-годишна история, като преди властването на династията Минг е бил известен с името Чанг’ан. В буквален превод наименованието Чанг’ан означава „Вечен мир”, а самото име Сиан се превежда като „Западен мир”. Стратегическото разположение на Сиан през вековете му определя ролята на важна търговска спирка по пътя на коприната, като Сиан е бил крайната точка на този прословут исторически маршрут. Сиан същот така е мястото, където се сформира т.нар. Теракотената армия (Terracotta Army) по време на управлението на династията Цин.

Заемайки първо място по брой на историческите и културни паметници в Китай, Сиан е най-посещаваната туристическа дестинация в страната. Едни от най-впечатляващите места в китайския град, които задължително трябва да се видят, са Часовниковата кула, Музеят на неолитната култура Банпо, Мавзолеят на император Цин Шихуан, който е първият император на династия Цин и който се счита за едно от чудесата на света.

Също така задължителни спирки са и Малката пагода на Дивите гъски, както и Горещите извори Хуацинчи. Горещите минерални извори Хуацинчи се намират извън границите на Сиан , на около 25 километра в североизточна посока от града. Около тях е изграден бившата зимна императорска резиденция. Фактът , че тук е било императорското седалище, предполага огромната историческа наситеност на събития в тази чудно красива природна местност около Сиан .

Xian

Седем стилове на градската архитектура могат да се видят днес по улиците на Сиан , като първите три включват архитектурата на династите Цин, Хан и Тан. Техните стилове се отличават с предимно черни или зелени покриви и сравнително богата украса по фасада под покривите. Специфични за династията Танг са червените покриви на постройките в Сиан , като някои от къщите са боядисани и в жълто.

В Сиан се намира и една от най-старите от общо четирите вида китайска опера. Изкуството, която тя предлага няма аналог по света. Едно от най-забележителните неща, които можете да видите в Сиан e гробницата на Цин Шихуан и хилядите теракотени войници в цял ръст, които са направени специално, за да го пазят. Тази безценна археологическа реликва в Сиан е открита случайно през 1974 г., като откритите теракотени фигури достигат около 8000.

3.8
Общо 6 гласували
5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати