Тунис

15.05.2010
Забележителности в Тунис

Тунис е държава с Северна Африка, която граничи с Алжир и Либия. Третата граница на Тунис е със Средиземно море, а бреговата линия е цели 1250 км. Столицата на африканската страна също носи името Тунис, а нейнината стара част, известна още като медината, е обявена за паметник на световното историческо налседство от ЮНЕСКО през 1979 г. Огромното е архитектурното и културното богатство, което е успял да съхрани Стария град на Тунис, което го прави неговият неофициален център и най-значимото място, което годишно се посещава от милиони туристи от цял свят. Най-добре е да посетите Тунис през пролетта и есента, защото лятото температурата тук е доста висока.

Тунис е разположен в най-вътрешната част на Туниския залив (Gulf of Tunis), в северната част на страната на Туниското езеро (Lake of Tunis), което свързано посредством канал със Средиземно море. Тунис е важен пристанищен град, с население около един милион жители. Целият Тунис е построен върху останките на градът-държава Картаген (Carthage).

Този исторически център е завладян от Римската империя, която се изтегля от там през 5 век. Малко по-късно, през 7 век арабите завладяват днешните тунизийски земи, а още по-късно те стават част от Османската империя. През 19 век официално Тунис е под османска власт, но с течение на времето той придобива своята независимост. От 1881 г.Тунис става френски протекторат, като францизите изграждат „новия” Тунис непосредствено до Стария град, който започва да губи значението си. През 1956 получава своята окончателна независимост.

Останките от Картаген се намират е северната част на залива. През 146 г. римляните биквално изравняват селището със земята, а сто години по-късно император Юлий Цезар го построява наново, в стремежа си да възроди Африканските владения. Така Тунис става вторият по важност град след столицата на Римската империя. След последвал период на упадък и на нов разцвет, Тунис отново е разрушен от арабите през края на 15 и началото на 16 век. Днес за жалост не са останали много археологически данни и база, които да предоставят повече информация за древния Картаген, най-вече заради пълното унищожение на архитектурните паметници и последвалия вандализъм над техните останки.

Днес Тунис продължава да е една екзотична туристическа дестинация, която предлага много от атрактивните преживявания на Ориента. Старият град на Тунис е овално застроен и ограден със стени. Из многобройните му тесни улички можете да видите освен многото колоритни пазари, най-вече невероятната архитектурна смесица, която предлагат постройките в медината. Сред декоративните архитектури тук се отличават около 400-те сгради в стила ар деко. Един типичен пример за такава сграда е внишителната Вила Бублил, която е разположен а вкрая на парка Белведере и която очарова със старата си но достолепна фасада.

Тунис

В медината на Тунис можете да видите невероятно много исторически забележителности, сред които 700 официално обявени за културни паметници. Дворци, джамии, мавзолеи, фонтани, мендресета и т.н. Една от най-вълнуващите постройки тук в Тунис е Голямата джамия, която включва и мюсюлманския университет в Тунис и националната библиотека. Особено вълнуващи са също така обиколките в Двореца на бея – Дар-ал-Бей, както и музея „Бардо”. Тази галерия в днешната медина на Тунис е някогашен дворец на Хафсидите. Днес в него може да разгледате невероятна колекция от римски антики и древногръцки мозайки.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати