Връх Семеру

09.01.2012
Връх Семеру

Вулканът връх Семеру (Mount Semeru) е най-високият вулкан на остров Ява (Java). Вулканът носи името на планина от будистката митология. Вулканът се издига на височина от 3676 метра. Той на практика е и най-високата планина на остров Ява. От вулкан излиза постоянен дим на редовен интервал от пет минути.

Вулканът Семеру е активен вулкан и е известен с невероятната гледка, която представлява на изгрев слънце, както и по време на залез. Връх Семеру е един от сто двадесет и деветте активни вулкани в Индонезия. От тях седемдесет и девет изригват доста често.

На всеки половин или един час се получава малък взрив във вулкана, като колкото е по-голям интервалът от време между взривовете, толкова те са по-силни. Придружителите на туристите обаче познават поведението на вулкана, затова водят туристите към върха, откъдето се открива великолепна гледка към океана и планините. Доближаването на южния кратер на вулкана е възможно са по време на намаляване на взривната активност на вулкана.

Кратерът на вулкана представлява спираща дъха гледка. Специални церемонии се провеждат на върха на вулкана в Деня на Независимостта, както и на други важни празници. Връх Семеру е предизвикателство за катерачи от целия свят. Освен че пред тях е изправено предизвикателството на катеренето, те могат да се насладят на изключително красива гледка.

Върхът, който много алпинисти изкачват, е връх Махамеру (Mahameru). Кратерът, който се намира на върха на вулкана, се нарича Салоко (Saloko). Около Връх Семеру се издигат горски хълмове и много планински дървета.

През 1913 година куполът на кратера бил с височина 3744 метра. Това продължило до 1973 година. Изкачването до вулкана Връх Семеру отнема около четири дни. Това може да се случи от град Маланг (Malang). В подножието на вулкана се намира селцето Рану Пани (Ranu Pani). В него има туристически пост, където може да се преспи. До селцето се намират две езера – Рану Пане (Ranu Pane) и Рану Регуло (Ranu Regulo).

Вулканът може да бъде изкачен по туристическа пътека или по пътека, която използват местните жители, но тя е доста трудна, тъй като е много стръмна и не всеки може да я използва. В района на вулкана могат да бъдат видени еделвайси.

Туристите спират, за да направят лагер на Рану Кумболо (Ranu Kumbolo), който се издига на 2400 метра надморска височина. Това е място, което много катерачи използват, за да починат, преди да продължат по пътя си към върха на вулкана. Това е и мястото, където те могат да попълнят запасите си от вода. От Рану Кумболо се вижда прекрасна прерия, известна като Оро-оро Омбо (Oro-oro Ombo). В планините на района има много птици, елени и дори тигри.

На височина от 2700 метра надморска височина се издига постът Калимати (Кalimati), който предлага място за опъване на лагер за почивка. Наблизо има гора и красиви поляни.

На туристите се препоръчва носенето на специални маски, тъй като има много вулканична пепел, която лети във въздуха.

Следващата спирка по пътя към върха е Аркоподо (Arcopodo), който се намира на височина от 2900 метра. Оттам остават само около четири часа, докато се изкачи върхът, като трябва да се мине през пясъчни дюни, които са много стръмни и е лесно човек да падне.

Багажът на катерачите трябва да остане в Аркоподо, тъй като е невъзможно и безсмислено да се носи нагоре. Катеренето трябва да се извършва по време на сухия сезон – през юни, юли или август, може и през септември. През дъждовния сезон е много хлъзгаво и неприятно за туристите.

На върха на Връх Семеру туристите не трябва да минават към южната страна на кратера, тъй като има много отровен газ. Температурата на върха е нула градуса, а времето обикновено е доста мъгливо, особено по обяд. Изригването на бял дим, който може да е черен или сив, се издига на осемстотин метра височина.

Вулканът изхвърля много пепел, камъни и пясък и ако туристите са застанали много близо, това може да бъде доста опасно за тях.

4
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати