Планината Шугар Лоуф

27.11.2012
Планината Шугар Лоуф

Планината Шугар Лоуф (Sugar Loaf) се намира в Рио де Жанейро (Rio de Janeiro). Планината, която е една от емблематичните забележителности на Рио де Жанейро, се издига на 396 метра височина над залива Гуанабара (Guanabara). Името на планината, което означава захарна глава, произлиза от характерната форма на парчетата захар в района.

Има и версия, според която името на планината произлиза от езика на местните и се превежда като висок хълм, а според друга версия на древен език името на планината означава пазител на залива.

Според повечето сведения обаче именно формата на планината е причина за името й, тъй като през шестнадесети и седемнадесети век, когато производството на захар достига върховия си момент на производство в Бразилия (Brazil), захарта се е оформяла именно на подобни късове. Те доста приличали на планината, която се издига над града. Името Шугар Лоуф става особено популярно в началото на деветнадесети век.

Тогава в района пристигат двама художници – германецът Йохан Мориц Рюгендас (Johann Moritz Rugendas) и французинът Жан Батист Дебре (Jean Baptiste Debret), които увековечават красотата на планината на платната си. Това прави планината Шугар Лоуф популярна в цяла Европа.

Планината Шугар Лоуф представлява голям масивен блок от гранитна порода, който се е оформил по време на дълъг процес, отнел над шестстотин милиона години. Така се е създала скала, която е с широка основа и към върха си се стеснява. Въпреки това в горната си част тя е доста широка, което позволява пребиваването на голямо количество туристи едновременно върху върха й.

Шугар Лоуф и лифт

До планината Шугар Лоуф е възможно да се стигне с помощта на въжен лифт. Точно под планината има площадка за хеликоптери, които разхождат туристите над плажовете и над града. Върху планината Шугар Лоуф има заведение, което предлага храни и напитки за туристите, както и специална площадка, от която се открива великолепна панорамна гледка на Рио де Жанейро.

Площадката е добре обезопасена с парапети, тъй като се издига на голяма височина. Обикновено е трудно да се стигне до ръба на площадката, тъй като на нея винаги има голямо количество туристи.

Точно на върха на планината има малък парк, който е много красив и по който могат да се видят цели тълпи от туристи. На върха на планината Шугар Лоуф е доста хладно, затова по-предвидливите туристи си взимат връхна дреха. Най-красива е гледката на града точно по залез слънце.

Въженият лифт, по който се стига до върха на планината Шугар Лоуф, е създаден още през 1912 година. Това е спомогнало много за развитието на туризма в бразилския град. Заради големия наплив на туристите днес въженият лифт буквално не спира да работи през целия ден.

Разкошният туристически комплекс, който се намира на върха на планината Шугар Лоуф, е бил изграден, за да може да създаде възможността за незабравими мигове за хиляди туристи от целия свят.

Около планината Шугар Лоуф расте тропическа гора, в която обитават различни видове екзотични животни, характерни за бразилското крайбрежие.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати