Монте Пердидо

15.05.2013
Монте Пердидо

Монте Пердидо е планински връх, разположен в центъра на Пиренеите в Испания и Франция. Той и районът около него са включени в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО през 1997 г. Обектът заема площ от 30. 6 хиляди хектара и заради естествената си природна красота, както и заради запазилият се начин на живот в този планински район е категоризиран като културен паметник и природен обект.

В испанската част се намират двата най-големи каньона в Европа, а на територията на Франция са трите масивни циркуса. Освен това Монте Пердидо е част от Национален парк Ордеса и Монте Пердидо.

Името на Монте Пердидо, който във Франция е наричан Мон Пердю, в превод означава Изгубена планина. Той е с височина от 3355 м., което го прави третият по височина връх в Пиренеите, а в Европа е най-високият варовиков връх. Долините на реки Аразас, Пинета, Ескуайн и Анискло са издълбани от неговите ледници, като и от тези на върховете Силиндро и Рамонт. Трите върха са известни като Трите сестри.

Връх Монте Пердидо и районът около него влизат в Национален парк Ордеса и Монте Пердидо, който е разположен в сърцето на Пиренеите. Заема площ от 156 м. от планинската верига, разположена на границата между Испания и Франция. Защитената територия се отличава с голямо растително и животинско богатство.

Национален парк Монте Пердидо

Местността около Монте Пердидо е изключително красива, като пейзажите се редуват непрекъснато. Сред множеството селца, разположени в горнопланинския район, времето сякаш е спряло. Далеч от цивилизацията и суетата на големите градове, населението спазва от векове своите традиции и обичаи и ги предава от поколение на поколение.

Местното население се занимава предимно със земеделие и произвеждане на млечни продукти от отглежданите множество домашни животни. Фермите са изключително живописни, разположени сред тучни пасища, над които се открояват скалистите върхове на планината. По пътя на река Аразас се редуват букове, високи иглолистни дървета и лиственици. По-нависоко горите отстъпват място на многобройните пасбища.

По склоновете на Монте Пердидо се забелязват множество пъргави диви кози, които се наричат изарди. Често те са съпътствани от по-рядко срещаните мъжки екземпляри. Те се отличават с по-тъмните си козини и се наричат ибекси. Имат дълги и извити назад рога, които често достигат до 1 м. Тук се намират пиренейските ибекси, които са на изчезване и в най-близко време се очаква да бъдат вписани в Червената книга.

Сред животинското разнообразие се отличават цели колонии от мармоти, които се заравят в каменистата земя. Те делят планинската територия на Монте Пердидо с лисици, видри, кафяви мечки и диви глигани.

Сред пернатите представители на местността се открояват птиците сколазки, които приличат на лястовици. Те са с кафяво-сиво оперение и се различават само когато летят и са разтворили червеникавите си крила. Често могат да бъдат видени и златни орли, които понякога са съпътствани от изключително редкия вид брадати лешояди. С разперени криле те често достигат над 2.5 метра.

Най-приятното време за посещение на района на Монте Пердидо е през лятото. За любителите на алпинизма той е от сравнително лесните за изкачване върхове, което го прави често посещавана туристическа дестинация.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати