Видхана Соудха

23.04.2010

Зад сложното наименование Видхана Соудха (Vidhana Soudha) се крие една величествена постройка, която се извисява на централно място в индийския град Бангалор (Bangalore). Във впечатляващата архитектурна постройка на Видхана Соудха е официалното седалище на държавния управител на южната индийска провинция Карнатака (Karnataka).

Сложната архитектура на двореца Видхана Соудха не може да се определи еднозначно. Сградата е изключително сполучливо съчетание от източните стилове - индо-сарацински и раджастанските Jharokha и Dravidian.

Видхана Соудха

Видхана Соудха излъчва едновременно блясъка на величествените исторически дворци в Индия, примесен с модерният привкус на държавната мощ – в действителност една забележителна постройка, състояща се от цели триста стаи, в които са разположени двадесет и две ведомства на държавното управление на Карнатака.

Доврецът Видхана Соудха е построен през 1950 година за Кенгал Ханумантхайях (Kengal Hanumanthaiah), който бил главен министър на Майсур (Mysore) в периода между 1951 и 1956 година. В действителност държавникът посещава много страни в Европа, както и Русия, САЩ и други места, за да изготви цялостната концепция за бъдещият величествен индийски палат Видхана Соудха.

Основите на двореца са поставени тържествено на 13 юли 1951 година, а изцляо завършеният Видхана Соудха става реалност през 1956 година. През цялото време на строежа управникът Кенгал е държан в течение на етапите от изграждането на палата и системите, които се прилагат.

Видхана Соудха със своите грандиозни размери се счита за най-голямата законодателна сграда на територията на Индия. Тя е издигната на четири етажа, като има и едно ниво, което остава под земята.

Фасадата, която е ориентирана в източна посока е забележително украсена с веранда с 12 гранитни колони, всяка от които достига до височина 40 метра. Към централният вход на Видхана Соудха води едно огромно, широко около 200 фута стълбище, състоящо се от 45 стъпала.

Особено впечатляваща е фасадата на двореца Видхана Соудха със своя огромен централен купол, който достига 60 метра в диаметър. Този купол е забележителен с една огромна индийска емблема. В средата на миналия век, когато се строи Видхана Соудха, издигането на правителствения комплекс струва само 17, 5 милиона рупии.

Съгласувано с днешните стандарти обаче внушителната сграда се нуждае от перманентна поддръжка, която изразходва годишно няколко милиона рупии, които включват ремонти, боядисване, и други дребни разходи.

Ако решите да посетите Видхана Соудха и Бангалор не пропускайте вечерното светлинно шоу на сградата, която се пуска само в събота и в дните на празници. На входа на Видхана Соудха ще видите изписана сентенцията „Правителствената работа е Божие дело”. Държавният архив е разположен в подземното ниво на комплекса, като също е достъпен за обществеността.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини