Дворецът Долмабахче

12.10.2010

Невероятно красив, впечатляващ и пищен, дворецът Долмабахче (Dolmabahce palace) в турската столица Истанбул е една от най-впечатляващите забележителности на града. Долмабахче ще остане завинаги в историята като замъкът на последния султан на Османската империя и на първия президент на Турция. Палатът се издига в европейската част на Истанбул, в началната точка на европейския бряг на Босфора.

Първоначално мястото, на което е издигнат Долмабахче било залив на Босфора, който бил запълнен постепенно през 18 век, за да се превърне в красива градина, която станала едно от любимите места на турските султани. Именно така се е получило и наименованието на палата - dolma се превежда като "запълнен", a bahce - "градина".

Дворецът Долмабахче

Сочен за най-красивия дворец в Истанбул Долмабахче е построен между 1843 и 1856 година, като е невероятно съчетание от различни художествени стилове. Дворецът Долмабахче е построен на три нива, на които са изградени цели 285 стаи и 43 зали. Както повелява ислямската култура, Долмабахче е разделен на три отделения – мъжка, наричана селямлък, женска – харем и официалната церемониална част.

От 1858 до 1924 година Долмабахче е официална резиденция на шестима султани. От 3 март 1924 година халифатът престава да функционира и замъкът става държавна собственост. Последният султан, който живее в Долмабахче, е Халиф Абдулмеджид Ефенди. Главата на новата република Турция Мустафа Кемал Ататюрк също използва двореца за своя резиденция, докато не достига края на дните си в него през 1938 година.

Долмабахче е издигнат в духа на европейските архитектурни традиции, след като замакът Топкапъ престава да бъде функционален. Новата резиденция се строи от 1843 до 1856 година по поръчение на султан Абдулмечид І, а нейни проектанти и изпълнители са арменските архитекти Карабет и Никогош Балиан.

Дворецът Долмабахче

За издигането на блестящия палат са хвърлени около пет милиона фунта стерлинги, което отговаря приблизително на една четвърт от годишните постъпления от данъци. Твърди се, че строежът на Долмабахче толкова много натоварил хазната, че Турция била на прага на банкрута в края на 19 век.

На дължина Долмабахче възлиза на 600 метра, като заема площ от 45 000 кв. м. Освен 285-те стаи, турската резиденция има 6 хамама и 68 бани. Фасадата на замъка Долмабахче е в класически европейски стил, като има две крила. За разлика от екстериора, интериора на двореца е изцяло решен в духа на османския стил.

Представителните помещения са съсредоточени в южното крило, а в северното - жилищните помещения. Голяма приемна зала се шири между двете главни отделения на Долмабахче, която завършва с висок 36 метра купол. Пред приемната зала има красива зелена площ, разпростираща се на 2000 кв. м.

Във вътрешността на Долмабахче могат да се видят красиви детайли от обзавеждането, сред които копринените килими и завеси и скъпоценни предмети. В Долмабахче се намира най-голямата сбирка в света от кристални свещници от Бохемия и Бакара, а едно от стълбищата също е от кристал.

Смята се автентичността на интериора е почти на 100 % запазена. Целият Долмабахче се откроява със своята пищност и лукс. По стените могат да се видят платна на едни от най-големите световни майстори, а таваните са декорирани със златни орнаменти.

4
Общо гласували: 11
5 4
4 4
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати