Замъкът Леднице

06.07.2010

Замъкът Леднице (Lednice castle) е част от културно-природния комплекс Леднице-Валтице (Lednice - Valtice), който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1996 година. Тази красива местност включва като основни звена замъка Валтице и и съседните градчета, както и замъка Леднице и околните селца.

Двете части на културно-природния комплекс са свързани чрез т.нар. Bezruè Avenue, което е изградено през 1715 година. Замъкът Леднице и природният парк, в който се намира са разположени в южната част на Моравска област (South Moravian Region) в Чешката република. Тази защитена местност се разпростира на обща площ от 283, 09 кв. километра.

Замъкът Леднице

Самият дворец Леднице се намира в едноименния град и е блестящ бароков комплекс, проектиран от едни от най-добрите дизайнери и архитекти. Дворцовият ансамбъл се състои от няколко части, които стоят сред красив парк на брега на река Дийе (river Dyje), съвсем близо до град Микулов (Mikulov).

През 16 век оригиналният готически замък Леднице е реконструиран и на негово място се появява прекрасна барокова постройка. Малко по-нататък дворецът се превръща в седалище на Камарата на Лихтенщайн, които остават в Леднице чак до 19 век.

За да съответства замъкът на тяхното потекло и класа Леднице претърпява редица подобрения. Първият етаж бил пригоден за живеене, а днес тук може да се види пищния Княжески апартамент. На втория етаж било отредено място за децата, а в наши дни тук е поместена картинната галерия.

Lednice Castle

Настоящият си вид замъкът Леднице придобива в резултат на неоготическата реконструкция между 1846 – 1858 година, която била водена от архитекта Георг Вингелмюлер (Georg Wingelmüller).

От края на 17 век до днес за успели да се запазят и бароковите училищни сгради на школата по езда в замъка Леднице, които пък са дело на Йохан Фишер. В източната страна на имението може да се види една красива стъклена къща, която е строена между 1843 – 1845 година.

Днес замъкът Леднице е една удивителна архитектурна смеска между готически, бароков и класически стил. От бароковия период е запазена зидарията от недялан камък. Промените са по-скоро по фасадата, като впечатление правят зъберите, балконите, местата за наблюдение, малките кули и комини.

Във вътрешността интересни са както витата стълба в библиотеката, така и дървеният таван от липа в т.нар. Синя стая. Допълнителен чар придават украсата от слонова кост и мрамор.

Интересно е, че в замъка Леднице освен картинната изложба днес може да се посети музей на селското стопанство, който предлага една огромна и уникална глава на мамут. При последната реконструкция на Леднице в края на 19 век към красивия парк са прибавени постройките Храма на Аполон Храмът на трите грации (Imperial Temple of three thanks) и др.

4.4
Общо 8 гласували
5 4
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати