Замъкът Библос

03.11.2010
Замъкът Библос

Библос е един от най-старите непрекъснато населявани градове на земята. Тук е събрана на показ много от историята на човешката цивилизация. Въпреки, че датата на основаването на града се е изгубила във времето, според учените Библос е обитаван още преди 7000 години. Библос всъщност се намира в Либия около 40 км на север от Бейрут. Според финикийските традиции Библос е създаден от Бог Ел (God El) и дори и местните го смятат за най-античното селище на земята.

Една от най-големите забележителности на либийското селище е едноименният замък Библос (Castle at Byblos). Той е разположен в район на непрекъснати археологически разкопки, в непосредствена близост до пристанището. Освен средновековния Библос още три исторически обекта представляват огромен интерес от страна на туристи и археолози. Това са египетските храмове, най-старият от които датира от 4-тото хилядолетие, финикийския кралски некропол, както и римския амфитеатър.

Около 1200 година пр.н.е. по тези земи живеели гърците, които нарекли мястото "Phoenicia", с което отбелязвали тази крайбрежна зона. Градът бил наречен "Byblos", което на гръцки се превеждало като папирус, защото по онова време Библос бил важен център на търговията с хартия. Предполага се, че тук финикийците са измислили първото човешко писмо. Около третото хилядолетие пр.н.е. Библос е едно от най-важните средиземноморски пристанища.

Замъкът Библос всъщност е творение на кръстоносците, които пристигнали по тези земи през 12 век. Те построили своя каменен форт върху останките на по-стара римска структура. През 1188 година саладините успели да превземат замъка Библос, а две години по-късно неговите укрепления били напълно разрушени.

Малко по-късно кръстоносците успели да си върнат контрола над крепостта и я възстановили напълно през 1197 година. През 1369 година замъкът в Библос е нападнат от кипърски кораби, които плават от Фамагуста.

Byblos Castle

Дори и днес Библос е буквално затрупана навсякъде с реликви от миналото. На много места по пътеките и околностите на пристанището може да видите строполили се колони, които от векове стоят по този начин. Ако имате късмет дори може да си намерите някоя златна, сребърна или медна монета от гръко-римската епоха, докато се разхождате в района на замъка Библос или покрай някоя от другите исторически забележителности.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати