Замъкът Злеби

31.07.2010

Замъкът Злеби (Zleby castle) е един от удивителните дворци на територията на Република Чехия. Този замък представлява отличен пример за романтичен готически дворец в Източна Европа, който има и подчертано бароково влияние в архитектурата си.

Злеби всъщност е едно приятно селце в централна Чехия, което е заобиколено от прелестна и живописна природа. Най-голямата забележителност на селото си остава замъкът Злеби.

Районът тук е известен като един от двата резервата, където се съхранява популацията на белите елени. Освен елени тукашната природа е дом на много видове птици и диви животни. Замъкът Злеби се намира в малката община Čáslav на красивия чешки район Централна Бохемия (Central Bohemian).

Замъкът Злеби

Готическият дворец се счита и за най-голямата атракция на цялата тукашна област Kutna Hora. Самият град се намира на 25 километра от замъка Злеби.

Оригиналната готическа средновековна конструкция на това място се появява през 13 век, когато замъкът Злеби е построен от лордовете Лихтенбург. Малко по-късно обаче те изоставят своя дом и го продават на Чарлз IV.

По време на т.нар. войни на Хус (Hussite Wars), Злеби претърпява огромни поражения и се налага да бъде детайлно преустроен и реставриран. През 16 и 17 век имението е във владение на Chotouchovských, които го превръщата в удивително красивия ренесансов дворец, който виждаме днес.

Малко по-късно Злеби попада в ръцете на лордовете Auersperg. Членовете на тази фамилия превръщат двореца си в едно имение с подчертано английски стил във времето между 1849 – 1868 година.

Последният мъжки наследник на тази фамилия е княз Фердинанд, който почива през 1942 година. След неговата смърт замъкът Злеби се управлява от Marie Trauttmansdorfu, която се грижи за имението до 1945 година, когато политическият строй налага той да бъде национализиран.

Днес богатството, което е успял да съхрани замъкът Злеби във вътрешността си се състои от големи и интересни колекции на военни принадлежности (оръжия, брони), интересни кожени тапети, мозайки, една потомствена галерия с портрети от 16 век и други интригуващи неща.

В замъкът се организират редовно туристически обиколки, които са в две направления. Едното отвежда към източното крило, където може да се види кухненското помещения, а другата обиколка води към западната част на Злеби, с високата кула и нейните подземия.

4
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати