Замъкът Рапотенщайн

22.08.2010

Замъкът Рапотенщайн (Rappottenstein castle) е внушителна средновековна крепост, която се намира в Долна Австрия. Рапотенщайн е един малък пазарен град, който е разположен в областта Цветл (Zwettl), съвсем близо до вливането на реките Голям Камп (Großer Kamp) и Малък Камп (Kleiner Kamp) в региона Валдфиертел (Waldviertel region).

Впечатляващият средновековен замъка Рапотенщайн е издигнат през 12 век, за да защитава срещу нападения вече съществуващото селище. Масивната конструкция на крепостта успява да устои на множеството атаки в течение на вековете от страна на обикновени селяни, на датчаните или шведите.

Замъкът Рапотенщайн

Рапотенщайн така и остава непревзет или повреден в резултат на атака. Именно това е причината крепостта да се е запазила до наши дни в изключително добро състояние, като е прекрасен пример едновременно за романска, готическа и барокова архитектура.

В действителност архитектурата на Рапотеншайн се счита за обект с огромно историческо значение, защото е успяла да съхрани важни елементи, мотиви и приоми в строителството, особено от готическата епоха.

Издигнат първо в началото на 12 век от семейство Куенринг (Kuenring family), до 16 век крепостта е разширена до толкова, че включва пет вътрешни двора и цели седем входни порти. До днес замъкът Рапотенщайн е отличен пример за средновековна дефанзивна структура.

Неговото укрепление достига височина 30 метра. В южната част на комплекса е разположена т.нар. Романска лула. Готическата архитектура може да се забележи най-добре в красивия параклис в рамките на крепостта, който е издигнат на два етажа в средата на 15 век. Особено впечатляващ е олтарът на този исторически храм.

Сред интересните исторически сгради на замъка Рапотенщайн са пивоварната, запазените аркади в западната част и две импресиращи кули, на входната порта. Повечето от седемте портина крепостта някога са били съпроводени и от подвижен мост. Пивоварната е разположена в първият двор на комплекса, където могат да се видят и интересни прозорци със стъклопис.

Порталът на втория двор е бил главен за целия замък Рапотенщайн е главният му портал до 1548 година. В третият двор на комплекса са разположени цистерните, селскостопанските постройки, както и една кула, която навярно е служела за съхранение на провизии.

Забележителният Готически параклис на замъка Рапотенщайн всъщност е издигнат през 1379 година, а самият му олтар датира от 15 век. Параклисът, който е съкровище от готическата епоха, е реставриран през 1947 година. В северната част на Рапотенщайн може да се види една красива терасовидна градина, както и часовниковата кула.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати