Замъкът Гутенфелс

22.12.2010

Замъкът Гутенфелс (Gutenfels Castle) е автентична средновековна крепост, намираща се в близост до град Кауб в немската провинция Рейнланд Пфалц в Германия.

Гутенфелс е известен още и като замъкът Кауб. Той доминира над течението на река Рейн, към която се открива красива гледка, премрежена от многото дървета.

Гутенфелс е построен около 1200 година, а от 1257 година е собственост на фамилия Фалкенщайн. Този замък е един от най-ценните и важни примери в средновековното строителство за т.нар Хоенщауфен военни имения и жилищна архитектура.

Замъкът Гутенфелс

След една продължителна, 39 дневна и неуспешна обсада през 1504 година от ландграф Вилхелм от Хесен, замъкът е преименуван окончателно на Гутенфелс, което в буквален превод означава твърда скала.

Крепостта е основно реконструирана между 1889 и 1892 година. Тази реставрация спасява Гутенфелс от тотално унищожение, като в началото на 19 век някои фундаментални части от конструкцията като дограмата и зидарията, са били разпродадени на търг.

В момента в замъка Гутенфелс функционира едноименният хотел, който предлага на своите посетителите невероятно и истинско пътешествие назад във времето.

От замъка Гутенфелс се открива красива и романтична гледка към долината на река Рейн. Точно в тази част на реката е разположен и островът, върху който е издигнат и замъкът Пфалцграфенщайн (Pfalzgrafenstein Castle), чиято конструкция досущ напомня на кораб.

В рамките на хотела Гутенфелс туристите могат да се насладят на отлично поддържаните помещения. Предлага се и възможност за отпразнуване на малки семейни тържества с капацитет до 50 човека.

По стара традиция, която гласи, че всеки, който идва в Гутенфелс с мир, ще срещне вратите му широко отворени, се третират и днешните гости в замъка. На тяхно разположение е неповторима романтична атмосфера, която сякаш игнорира напълно забързаното ежедневие отвъд стените на замъка.

Гостите на Гутенфелс имат възможност да се насладят на красивите вътрешни градини с пейки и беседки, както и на неповторимата гледка към реката, която се открива от терасите на замъка.

Малко по-надолу по реката е замъкът Шонбург (Schonburg), който е още едно от средновековните бижута по течението на река Рейн.

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати