Замъкът Дънлус

21.12.2010
Замъкът Дънлус

Само рушащите се камъни и руини на замъка Дънлус са останали днес да напомнят за някогашната мощна крепост, построена по брега на Северна Ирландия. Дънлус (Dunluce Castle) е издигнат на върха на скалист нос, под който остава единствени необузданата морска щир. Тукашната територия попада в рамките на северния бряг на Антрим.

Руините на сегашния замък Дънлус са построени, на място изцяло заобиколено от скалисти брегове. Тук някога е имало ирландски военен форт, чиято история може да се проследи чак във времената на викингите. Оттогава насам на този морски нос винаги е имало крепост.

Сегашният Дънлус е построен през късното Средновековие, през 17 век. Преди това първата крепост е издигната през 13 век. Първите документирани сведения за Дънлус са по времето на семейството MacQuillin през 1513 година.

Най-ранните останки на замъка днес са две големи кръгли кули, които достигат около 9 метра в диаметър и са разположени от източната страна. Налични са още останки от крепостта, построена от семейство McQuillans, след като те стават господари на областта.

По-голямата част от замъка Дънлус или по-скоро от руини, които са останали днес, са били изградени от Sorley Boy McDonnell (1505-1589 година) и потомството му – първи и втори граф на Антрим.

Замъкът Дънлус

През 1584 година кралица Елизабет поръчва на Сър Джон Петрот да превземе замъка. След упорита битка Sorley Boy загубва Дънлус, но съвсем скоро си връща имота.

Ремонтирането на щетите, причинени от обсадата през 1584 година най-вероятно все още са продължавали, когато Sorley Boy умира през 1589 година.

Някога около замъка Дънлус е имало село, но то е било тотално опожарено, навярно през 1641 година. За това свидетелстват някои запазили се археологически останки, включително и едно гробище.

Съвсем близо до Дънлус се намират и руините на древната църква St. Cuthbert's. Това място е станало свидетел на голяма трагедия през 1857 година, когато кораб от Квебек се разбива в тукашните скали и погубва живота на 240 души.

Днес замъкът Дънлус е превърнат в атрактивна туристическа забележителност. Посещенията са възможни през цялото време на годината, като могат да се заявяват и предварително. Изграден е посетителски център, който организира обиколките на руините.

Замъкът Дънлус е бил естествен декор на няколко популярни киноленти, сред които и филма Медалионът от 2001 година.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати