Замъкът Клам

28.01.2011

Вече повече от 500 години замъкът Клам (Clam Castle) е гордостта на едноименния град, намиращ се в Горна Австрия. Този средновековен дворец се отличава от останалите австрийски крепости, защото в структурата му все още са запазени оригиналните окопи. Замъкът Клам е една отлична възможност човек да се запознае с живота през Средновековието.

Обиколката с екскурзовод из комплекса позволява на посетителите да разгледат обширните възрожденски дворове на крепостта, музикалните стаи, които са украсени с позлата, параклиса, оръжейната зала, помещенията, които някога са били обитавани от местните графове, кухнята със столовата и още много други интересни помещения с оригинална и уникална мебелировка и украса.

Замъкът Клам

Замъкът Клам се намира на улица Sperken 1 в австрийския град. Той е разположен приблизително на половината път между Виена и Залцбург, само на няколко минути от градчето Грейн (Grein) на река Дунав. От Залцбург до Клам пътят е около час и половина. От Виена продължителността на пътуването е същата, като след Грейн се завива по пътя надясно и се пътува още около 5 минути.

Замъкът Клам е построен през 1149 от Ото фон Махланд (Otto von Machland), които притежават цялата Горна Австрия в онези тъмни векове. Оригиналният дворец се състоял от две кули от над 30 метра височина. Внушителните постройки, едната от които е кръгла, а другата с правоъгълна форма, съществуват и до днес в същата форма. През Средновековието собствениците и конструкцията на замъка Клам се променят на няколко пъти, докато най-накрая той не става собственост на графовете Клам през 1454 година.

По време на 30-годишната война фамилия Клам разполага със собствена войска, която се грижи за отбраната на замъка. В онези размирни времена на непрекъснати кризи и бунтове, крепостта е многократно нападана, но така и остава непревзета. Въпреки всичко в средата на 17 век замъкът Клам осъмва в полуразрушено състояние.

През Възраждането дворецът е собственост на Johann Gottfried of Clam, който имал богата съпруга. Благодарение на нейните авоари той успява да възвърне блясъка на замъка Клам и дори нещо повече. От функционална бойна крепост Клам се превръща в удобния замък, който виждаме днес. През този период е построен параклисът, водопроводната канализация. През 18 век са издигнати крилата, които днес оформят вътрешния двор на замъка Клам, както и конната база. През двете световни войни дворецът успява да се опази от разрушения.

Туристическата обиколка на Клам започва от прекрасния вътрешен двор, изграден във възрожденски архитектурен стил. Следва посещение на билковата стая, залата с оръжията, готическия параклис, след което и оглед на жилищните помещения на графовете Клам, където може да се види оригинална мебелировка от 18 век. Върхов момент в обиколката на двореца е прекрасната трапезария с декорирани стени и ръчно рисувана австрийска чайна.

Замъкът Клам е отворен през летните месеци като хотел, разполагащ с 20 автентично обзаведени във възрожденски стил стаи. Историческите стаи, както и няколко с модерен интериор се отдават срещу 150 евро за нощувка.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати