Крепостта Орешек

16.01.2011
Крепостта Орешек

Кацнала на един малък остров на река Нева (Neva River), крепостта Орешек (Oreshek Fortress) е вълнуващ пример за руска средновековна крепост. Орешек се намира в Ленинградската област на Северозападна Русия в историческото градче Шлиселбург (Shlisselburg). Орешек е издигната на малкия остров Ореховец (Orekhovets Island), намиращ се при изтичането на река Нева в Лодожкото езеро (Ladoga Lake).

Замъкът Орешек заедно с историческия център на Шлиселбург са включени в списъка на ЮНЕСКО със Световното културно наследство. Шлиселбург заедно с крепостта са разположени на 45 км източно от Санкт Петербург. Самото населено място на Лодожкото езеро възниква след построяването на крепостта Орешек през 1300 г. от Новгородската република.

Под името Noteborg замъкът е разпознаван от шведите. Заради стратегическото си разположение като охрана на северните подстъпи към Новгород и последвалия достъп към Балтийско море Орешек дълго време е обект на спорове за търговско влияние между Швеция и средновековното княжество Новгород Великий (Novgorod Velikiy).

През 1323 година крепостта е стабилизирана от Княз Юрий Московски (Prince Yuri of Moscow). Същата година тук се подписва Ореховецкия договор (Ньотеборгски договор) между Новгород и Швеция. След споровете между двете страни Крепостта Орешек и градът Шлиселбург са присъединен към Швеция, които дават името Ньотебори.

В началото на 18 век по време на Великата северна война, през през 1702 година руснаците отново успяват да си върнат собствеността над Орешек, а след това под управлението на цар Петър I градът получава името Шлиселбург. В следващите години Орешек е превърнат в затвор за политически престъпници и онези, които застрашават короната.

Сред най-известните от тях е полу сестрата на Петър Велики (Peter the Great) – Мария, членовете на организацията Народная воля (Narodnaya Volya - "People's Will" ), които са виновни за убийството на цар Александър II и др.

През 1764 г. в Орешек е убит император Иван VI, който прекарва в тъмниците на крепостта последните осем години от живота си, без знанието на когото и да било. Тук е показно убит на бесилото и Александър Улянов, брат на Владимир Ленин, участвал в атентат срещу император Александър III. През Втората световна война Шлиселбург и Орешек са окупирани от германците. Възвръщането му през 1943 година възстановява достъпа до обсадения Ленинград. От 1944 до 1992 година градът се нарича Петрокрепост.

Днес крепостта Орешек е филиал на музея по история към Санкт-Петербург. В замъка могат да се видят някои от оригиналните части още от преди 600 години, които са разкрити през 1960 година. Най-старата цялостна структура на Орешек обаче е Царската кула, през която днес туристите влизат в крепостта. В Музея на Орешек може да се научи повече за историята на града и крепостта. В централната зала е поместен умален модел на комплекса такъв, какъвто е бил през 16 век.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати