Замъкът Болд

26.01.2011

Замъкът Болд (Boldt Castle) е едно красиво имение, което днес е символ на любовната история на Джорд Болд (George C. Boldt) и неговата съпруга Луиза (Louise), която, за жалост, има тъжен край. Мултимилионерът собственик на известния хотел Уолдорф Астория в Ню Йорк и Белвю-Стратфорд във Филаделфия решава да издигне това впечатляващо имение в знак на най-чиста и искрена любов към младата му съпруга, която така и не успява да дочака завършения вид на паметника на тяхната любов.

Замъкът Болд днес е една от най-интересните туристически забележителности в района 1000-та острова (Thousand Islands) на река Сейнт Лоурънс (St. Lawrence River). Това е една красива местност на границата между САЩ и Канада, вдясно на езерото Онтарио, която в продължение на над 80 км се редят малки и големи острови.

Точната бройка на островите е 1.865, а замъкът Болд е върхов момент, разположен на остров Heart Island. Островите от страната на канадската част на границата се смятат за част от Онтарио, докато островите в САЩ принадлежат на щата Ню Йорк. Болд и останалите острови, вариращи от 0, 09 кв.м. до 2, 59 кв. км се намират близо до залива Александра (Alexandria Bay).

Замъкът Болд

През 1860 г. г-н Болд пристига в Америка буквално с един долар в джоба и през следващите години успява да се превърне в един от най-влиятелните хора в страната. Мултимилионерът е образец за това как един човек може да изгради огромна и печеливша индустрия благодарение на организационните си умения, дързост и въображението, чрез които той става най-успешния хотелски магнат в Америка.

В началото на миналия век Болд е собственик на хотел Уолдорф Астория (Waldorf Astoria Hotel) в Ню Йорк, Белвю-Стратфорд (Bellevue-Stratford) във Филаделфия, президент от няколко други компании, спонсор на университета "Корнел", и директорът на хотелиерската асоциация в Ню Йорк.

Според трагичната, но все пак красива любовна история на Болд, хотелиерският магнат планирал да построи невероятния замък Болд като символ на чистата му любов към съпругата му Луиза. Тя е само на 15 години, когато двамата се женят и съпровожда мъже си по време на целия му път към върха. Болд искал да подари замъка на Луиза навръх Свети Валентин през 1905 година. Но една година преди замъкът Болд да бъде завършен Луиза издъхва на 41-годишна възраст.

Съкрушен от огромната загуба, мултимилионерът спира строителството на полу завършения дворец и никога повече не се завръща на острова му. През 1916 година Болд умира, а замъкът е закупен от Едуард Джон Нобъл (Edward John Nobl), който е собственост на Beechnut Fruit Company. Той инвестира доста, за да превърне района през следващите 50 години в отлична туристическа дестинация, като построява и яхтклуба към комплекса.

Кампанията по построяването на замъка Болд и луксозния комплекс около него започва през 1900 година. За да построи едно от най-големите имения в Америка по онова време, г-н Болд наема над 300 майстори, зидари, каменоделци, ландшафтни инженери и други специалисти. От всички постройки в района на 1000-та острова, замъкът Болд е трябвало да бъде най-красивата.

Самият замък Болд е трябвало да бъде реплика на европейските дворци от 16 век, съчетаващ средновековни форми от традиционните елементи с модерни моменти, огромни балкони и прозорци. Дворецът Болд е издигнат на 6 етажа – от най-долното ниво с покрития плувен басейн до високата кула. В замъка има 120 стаи, които се обслужват от асансьор. Навсякъде може да се види щедра и стилна вътрешна украса. В замъка Болд има 365 прозореца, от които се открива красива гледка към река Сейнт Лоурънс.

Днес дворецът е достъпен единствено по вода, като се организират специални туристически курсове с корабче. На приземния етаж на замъка Болд е показана изложба за живота на милионера Болд и съпругата му Луиза. Разходката по целия остров предлага още доста незабравими моменти. В източния край е разположена една часовникова кула в средновековен стил. Особено интересна е кулата Alster , която е първата констрикция издигната на острова. Тя е построена по образец на отбранителните кули през Средновековието по поречието на германската река Alster.

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати