Замъкът Чешки Щернберк

12.04.2011

Чешкият замък Щернберк (Cesky Sternberk Castle) е една от най-добре запазените средновековни крепости в Чешката република. Средновековният дворец е разположен на висока скала над реката Сазава (Sázava) в малко китно селце със същото име. Чешки Щернберк се намира на около 45 км югоизточно от Прага, в района на Централна Бохемия.

Наречен „Перлата на Посозави” (Posázaví) от романтичните поети Посозави е районът около реката), замъкът Чешки Щернберк е построен през 1241 година от Здеслав от Дивишов (Zdeslav of Divišov). В буквален превод името означава „замък звезда”, което кореспондира с герба на аристократичната фамилия, на който са изобразени оръжия и осем звезди.

Замъкът Чешки Щернберк

Забележително е, че и до ден днешен Чешки Щернберк принадлежи на този, който го е построил – Здеслав от Щернберк. В последствие крепостта преминава в чужди ръце, но е окончателно върната на семейството Щернберк през 1841 година. Остава в техни ръце до 1949 г., когато Чешки Щернберк е „национализиран” от комунистическото правителство на Република Чехословакия.

Удивителното е, че собствениците му се местят в малък апартамент в Прага, но се съгласяват да работят като екскурзоводи в собствения си замък. През 1992 година с падането на режимите, замъкът Щернберк е върнат на фамилията. Днешният му собственик е граф Жденек (Zdeněk Sternberg).

Ранната готическа средновековна крепост е в основата на сегашната структура на замъка, който от своя страна е резултат от реконструкции и разширявания през различни векове. Днес Замъкът Чешки Щернберк притежава строгата фасада на средновековна крепост в готически стил, но интериорът на двореца е екстравагантен и в духа на ранния барок.

Щернберк се считан за един от най- добре запазените бохемски готически дворци. Отворен е за обществени посещения, като обиколката преминава през петнадесет богато обзаведени стаи. Посетителите се превеждат през огромната и пищно обзаведена Рицарска зала, в която могат да се видят много исторически предмети и ценности. След това задължително място за оглед в Чешки Щернберк е красиво изписания параклис Свети Себастиан (St. Sebastian), от там към Жълтата Камара с нейните барокови украси и мебели от Луи XVI (Louis XVI).

Огромната трапезария на замъка Чешки Щернберк е белязана от портретите на важни членове на фамилията. Следващите щедро украсени и мебелирани стаи превеждат посетителите през 4 различни стила – рококо, бийдермайер (Biedermeier), имперски стил и барок. Има ловна зала и какво ли още не, което си струва да се види в Чешки Щернберк.

Замъкът Чешки Щернберк се намира на около 45 км югоизточно от Прага. Ако пътувате с кола, следвайте магистралата D1 и слезте от нея на Exit 41. Има възможност да хванете автобус както от Прага, така и от Бенесов (Benešov). Но доста добър вариант е да се качите на влака тръгващ от Čerčany (който отново се достига от Прага и Бенесов), който ще ви осигури едно приятно пътуване сред живописни гледки. Пътуването към Чешки Щернберг отвежда пътниците по красивото поречие на река Сазава, трае около 2 часа, които определено си струват.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати