Дворецът на кралете на Майорка

09.10.2012

Дворецът на кралете на Майорка (Majorca) е бил изграден като резиденция за краля и кралицата на Майорка, в сградата се е помещавал също така и целият дворцов антураж заедно с придворните дами и всички останали необходими за разкоша на двореца хора. Дворецът впечатлява туристи, пристигнали от различни краища на света, с разкошния си портал от розов мрамор, който е устоял на изпитанията на времето.

Величествените готически сводове на сградата хармонират прекрасно със средиземноморските елементи, които даряват двореца със специфична земна красота.

Дворецът на кралете на Майорка

Дворецът на кралете на Майорка се намира в град Перпинян (Perpignan), който през средните векове е изпълнявал функцията на столица на каталонската (Catalan) провинция Русийон (Roussillon). Провинцията дълго време е била управлявана от графовете Русийон, които били пълновластни владетели на земите.

През 1172 година земите станали собственост на краля на Арагон (Aragon) Джеймс Първи (James I). Те процъфтявали през времето, през което той бил владетел, а след смъртта му неговото наследство било разпределено между двамата му синове. По-младият от синовете му, който носел името на баща си, получил в наследство кралство Майорка, което по онова време било приемано не съвсем насериозно от аристократите.

Заедно с кралството той получил и Русийон, както и други средиземноморски владения. През 1276 година Перпинян бил обявен за столица на Майорка и останал такъв чак до 1344 година. Градът бил известен като силен и процъфтяващ през средните векове. През 1659 Перпинян станал френски след споразумението за Пиринеите (Treaty of the Pyrenees).

Както много крепости, които са се намирали близо до новата граница, Перпинян бил посетен от френския военен гений де Вобан (de Vauban), който трябвало да укрепи съществуващите позиции. Но Вобан бил впечатлен, тъй като не се наложило да прави нищо друго, освен да разпореди съществуващата крепост да бъде реновирана и укрепена с допълнителни елементи.

Крепостта, която на практика представлява дворецът на кралете на Майорка, е била изградена така, че да устои на вражески нападения. Дворецът е бил построен за краля на Майорка Жак Втори (Jacques 2nd), който искал разкошът на владетелите да се съчетае с величието на крепостта, която да бъде непревземаема.

През деветнадесети век крепостните стени на Перпинян са били разрушени и единственото, което е останало от защитата на града, е цитаделата. Това монументално съоръжение е известно като един от най-блестящите образци на средновековната архитектура на Южна Франция. Прозорците на двореца на кралете на Майорка гледат към красив вътрешен двор.

Съвременният град е бил изграден покрай стените на крепостта. Близо до двореца се намират помещения, където са били казармите на армията. Така при евентуално нападение кралят и кралицата са се чувствали защитени от своите войници, готови да умрат за тях.

Районът около двореца е обкръжен от специална защитна стена, построена от испанците. Около двореца и днес могат да се видят великолепни градини, с които сградата е била известна и в древността.

В сърцето на кралския апартамент се е намирал кралският параклис, който е гледал към залата за коронации. Архитектурният план на двореца като цяло е бил повлиян от характерните по онова време сгради в Майорка, но параклисът се доближава до визията на параклиса Сен Шапел де Пари (Sainte-Chapelle de Paris).

Стените на двореца са направени от кръгли камъни и от тухли, те са били покрити със специално покритие и след това са били боядисани. Френските прозорци, перилата на стълбите, както и самите стълби, кулите и галериите са изработени от различни видове скъпи камъни – червен мрамор, сини камъни, пясъчник.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати