Замъкът Карнасери

18.09.2012

Замъкът Карнасери (Carnasserie) е старинен шотландски замък, който се намира в близост до археологическия парк Килмартин (Kilmartin). Днес замъкът, който навремето е бил една от най-величествените крепости в страната, е в руини. Той е известен като резиденцията на епископа.

Замъкът Карнасери

През 1559 година по време на протестантската Реформация, херцогът на Аргил (Argyll) дарил земята на Карнасери на Мастър Джон Карсуел (Master John Carswell), който по това време бил ректор на Килмартин. След Реформацията Мастър Джон станал суперинтендант на Аргил в новосформираната Църква на Шотландия. Две години по-рано той бил обявен за епископ. Той бил толкова слаб и прегърбен, че това му спечелило прякора Чаплата.

Могъществото на позицията на епископа и високите му доходи му позволили да построи нов замък в Карнасери, за да замени с него предишната сграда, която обитавал. Замъкът на епископ Карсуел се е запазил в размерите, в които е бил построен първоначално и се смята за един от най-интересните от архитектурна гледна точка шотландски замъци от постреформаторския период.

Преди да бъде построена резиденцията на епископа в Карнасери, земите били използвани от Джон Маклахлан (John MacLachlan), който плащал за тях наем на клана Кембъл (Campbell). През 1529 година Арчибалд Кембъл (Archibald Campbell), четвърти херцог на Аргил, дарил земята на новата си съпруга като част от брачния им договор. На мястото, където днес се намира североизточната част на резиденцията на епископа, се е намирал по-малък замък.

Новата резиденция на епископ Карсуел била истински шедьовър на тогавашната архитектура. Тя представлявала висока кула, в която живеел епископът и неговият антураж. Кулата била висока пет етажа, като се брои и таванското помещение. Към кулата имало построена допълнителна сграда, която се издигала на три етажа. На първия етаж на основната кула се намирала кухнята на замъка, а под нея – подземието на замъка, където са се съхранявали продуктите. На горните етажи са били апартаментите и помещенията за прислугата. Най-вероятно там са спели и войниците, които са охранявали резиденцията на епископа.

Отвън замъкът бил украсен с много красиви фасадни елементи. Точно над входа на замъка имало изящна каменна рамка с пано, върху което на галски (Gaelic) бил издълбан надписът “Dia le ua Nduibhne” (Бог да е с О’Дъибн). Каменните орнаменти са един от елементите, които привличат голямо количество туристи към замъка Карнасери, тъй като такъв тип украса е била рядкост по онова време.

Дъибн бил родоначалник на клана Кембъл. Епископ Карсуел използвал същото мото, като по този начин посветил замъка на своя господар, херцог Арчибалд Кембъл. Епископ Карсуел се опитал дипломатично да спомогне за избягването на гражданска война, като поддържал диалог с шотландската кралица Мери (Mary) и с протестантските лидери. Епископ Карсуел превел книгата на Джон Нокс (John Knox) „Книга за реда” ("Book of Common Order") на галски и това е първата книга, която била отпечатана на галски език.

След смъртта на епископа синът и внукът му продължили да живеят в замъка до 1643 година. Почти нищо не се знае за този период, освен че по това време в замъка е бил затворен и измъчван Джон Кембъл (John Campbell) от Ардкинглас (Ardkinglas), който бил подозиран в убийството на Кембъл от Каудор (Cawdor).

През седемнадесети век сър Дънкан Кембъл (Duncan Campbell) от Аукенбрек (Auchenbreck) направил някои допълнения към сградата и облагородил градините пред замъка. В момента замъкът е под егидата на историческото общество Historic Scotland и се посещава от туристи от цял свят. Подземното ниво не е отворено за посещения.

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати