Замъка Лириа

10.12.2012
Замъкът Лирия

Замъкът Лириа (Liria) се намира в Мадрид (Madrid) и е една от емблематичните сгради на столицата на Испания. Разкошният замък е построен през осемнадесети век. През 1936 година е бил изцяло реставриран и реновиран след голям пожар, който е унищожил част от интериора.

Замъкът е бил резиденция на херцозите Алба (Alba), които са били едни от най-прочутите аристократи на испанското висше общество. Той е истинска съкровищница на произведения на изкуството. Резиденцията се намира в близост до Плаза де Еспаня (Plaza de España). Изграждането на двореца започнало през 1773 година. По-късно той е дострояван неколкократно, затова има различни архитектурни елементи.

В годините, когато се е развихряла гражданската война в Испания, за републиканците е било въпрос на чест да дадат своя принос за съхраняването на произведенията на изкуството, които са били в замъка Лириа. Това е било много умен ход, тъй като това, което не са успели да изнесат от замъка, е било напълно унищожено. Изгорени са ценни ръкописи и книги, както и някои платна, които републиканците не успели да спасят.

Днес в замъка Лириа се съхраняват ценни произведения на изкуството – гоблени, древни ръкописи, ценни платна, сребърни и златни изделия, порцеланови сервизи и фигури, различни видове старинни мебели, както и много видове старинно оръжие.

Платната на велики художници като Рубенс (Rubens), Рембранд, (Rembrandt) и Тициан (Tiziano) правят замъка Лириа една от най-богатите колекции на изкуството в цял свят. Една от най-популярните картини в замъка Лириа е прочутият портрет на великата херцогиня Алба, нарисуван от ръката на самия Тициан.

В замъка има произведения на много италиански майстори от ренесансовата епоха. Тук има и голямо количество платна на испански художници. Частната колекция продължава да се обогатява с платна на Пикасо (Picasso) и други известни художници, които са творили през двадесети век и са били едни от най-известните и най-продаваните създатели на произведения на изкуството.

Замъкът Лирия, Мадрид

В частната библиотека на замъка Лириа се съхраняват ценни експонати – сред тях се откроява Библия, чийто превод е от петнадесети век. В така наречената Зала на Бога на любовта има разкошни килими и гоблени.

Около замъка Лириа се простират разкошни градини, които се състоят от голямо количество разнообразни растения. Първоначално градините са били планирани по геометричен принцип, но след това са били направени в романтичен стил. В един от ъглите на градината било направено гробище за кучетата на херцозите. В градините на замъка Лириа, които изобилстват от цъфтящи лехи през различните сезони, са разположени много красиви статуи, създавани през различни исторически периоди.

Замъкът Лириа е отворен за широката публика от октомври до юни. Посещенията са възможни само с предварително записване, при това само в петък от 11 до 13 часа. Броят на желаещите да разгледат разкошната обстановка и ценната колекция от произведения на изкуството е огромен и списъкът с кандидати да влязат в замъка Лириа е впечатляващо дълъг.

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати