Йълдъз Сараи

20.02.2013
Дворецът Йълдъз

Йълдъз Сараи ( дворецът Йълдъз и принадлежащият към него парк) се намира на хълм в Истанбул, между Бешикташ, Ортакьой и Балмумчу.

Истанбул - най-големият град в Турция, е известен още като Цариград или Константинопол и е световен мегаполис. Той свързва континенти и култури и е един от най-големите стопански и културни центрове в света. Истанбул е с вековна история и затова и неговите забележителности са много. Един от най-прекрасните и величествени дворци, които може да видите по време на Вашата екскурзия в този град, е Йълдъз Сараи.

Йълдъз Сараи е една от последните резиденции на османските султани. Обхващащ площ от 5 000 000 кв.м., той е построен в края на 19 в. от султан Абдул Хамид Втори, който го признава за свой официален дворец и харем. Първоначално това място било обрасло с гори и се превръща в имперски имот по времето на султан Ахмед (1603-1617). Изграждат се султански имения и различни императори използват мястото за отдих и почивка.

Напускайки Долмабахче, страхувайки се от морски набези, султан Абдул Хамид Втори се премества тук и построява двореца, който сега можем да видим.

Йълдъз Сараи

Дворцовият комплекс Йълдъз се състои от държавни сгради, серия павилиони, двореца Йълдъз, Операта и Театъра Йълдъз и имперската порцеланова фабрика. Фабриката е изключително интересна, тъй като фасадата й прилича по-скоро на европейска средновековна крепост. Тук са се произвеждали чинии, чаши и вази, на които са се пресъздавали сцени от живота на Босфор.

Най-внушителен в комплекса е павилионът Шале, който разкрива лукса, в който султаните са посрещали своите гости. От тук се разкрива и една от най-хубавите гледки към Босфора.

Павилионът Шале е изграден от две отделни сгради. Първата част е построена през 1889г, а втората - известна като церемониална, е построена от италианския архитект Раймондо Д'Аронсо през 1898г. Сградата е изградена от камък и дърво и е на три етажа, като се брои и сутерена. Етажите са свързани с уникални стълбища от мрамор и дърво. Павилионът Шале е смесица от барок, рококо и ислямски стил.

Йълдъз Сараи отвътре

Друг известен павилион е павилионът Кадир, който е построен от Абдулазис. Той е използвал сградата за затвори, но днес това място се е превърнало в ресторант с кафене.

Музеят Йълдъз навремето се е използвал за дърводелска работилница. Сега тук се излагат шедьоври на изкуството, свързани с историята на района.

Името Йълдъз означава звезда (от турското yildiz). Това обяснява защо в театъра и операта Йълдъз куполът е осеян с многобройни звезди.

Йълдъз Сараи е четвъртият османски дворец в Истанбул, който се използва от султаните. Около него се простира огромен парк, приютяващ най-различни видове цветя и растения от цял свят. Йълдъз Сараи е свързан с друг известен дворец чрез мост над Босфора. В парка се намират и няколко джамии, басейн и къщи.

Дворцовият комплекс все още се реставрира и за посетители са отворени единствено парка и павилионът Шале.

3.8
Общо гласували: 6
5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати