Замъка Хунияди

04.02.2013
Замъка Хунияди

Замъкът Хуняди (Hunyad castle) (Hunedoara Castle), известен и като Замъка Корвин (Castle Corvinilor) се намира в Хунедоара, днешна Румъния. Той е средновековен замък в ренесансов стил с елементи на готика и до 1541 г. е принадлежал на Кралство Унгария, а след това на Княжество Трансилвания.

Замъкът е построен в периода 1307- 1315 г. от крал Чарлс Първи, който бил владетел на Унгария. Издигнат е на мястото на стар римски лагер.

Мост на Замъка Хунияди

Кралят решава да направи двореца своя резиденция и да се нанесе да живее в него. Смята се, че замъка е построен по планове на италиански архитекти, които го завършват през 1315 г. В продължение на осем години кралят ползва замъка за свой дом. За това свидетелства последния запазил се подписан от него документ, който е с дата от 15 юни 1323 г. Тогава замъкът е имал овална форма и е разполагал с една единствена отбранителна кула.

През 1409 г. замъкът Хуняди и околностите му са предадени на благородническата фамилия Хуняди под формата на обезщетение. Това се превръща в най-ценното владение на Джон Хуняди и той се заема да го обнови. Предприема се мощно строителство, което се разгръща в две фази.

Двора на Замъка Хунияди

Първата е през периода 1441-1446 г., когато се построяват седем кули. Четири от тях са квадратни, а останалите три- триъгълни. През 1446 г. започва втората фаза на строеж, при която се цели разширяване на имота. В края й, през 1453 г., на замъка е поставен купол, изградена е основната зала и е построено южното крило с няколко отделни пристройки около него.

След смъртта на Джон Хуняди замъкът наследява сина му Матиас Корвин. Той построява ложата, известна на днешните посетители на замъка като "Ложата на Матиас". Куполът е завършен и се започва работа над декорирането на замъка.

По времето, когато собственик на замъка Хуняди е Матиас Корвин имотът става изключително известен в Източна Европа и приема името "Замъка Корвин". Имал е своя издържан ранно ренесансов вид, но с елементи на късната готика.

През 1854 г. в замъка и околностите му избухва пожар, който нанася доста щети и част от шеметната му архитектура е разрушена. Следват десетилетия на занемаряване.

Замъка Хунияди отвътре

Днес замъкът Хуняди отново изглежда внушителен благодарение на огромен реставрационен проект. Мощните му стени са реставрирани, а високите покриви са боядисани в различни цветове.

В двора на замъка Хуняди има дълбок около 30 м. кладенец, за който се вярва, че е издълбан от турски затворници. Обещано им е да бъдат освободени ако копаят с голи ръце и стигнат до вода. Това им отнема цели 15 години, но обещаното им никога не влиза в сила. Смята се, че надписите на стените на кладенеца гласят "Имате вода, но нямате душа".

Замъкът е известна туристическа дестинация за тези, дошли да търсят граф Дракула в земите на Румъния. Смята се, че той е бил затворен тук от турците и е бил в плен в замъка в продължение на седем години.

Днес гостите на замъка могат да се върнат назад в Средновековието и да разгледат колекцията от картини, необичайни предмети на изкуството, старинни книги и археологически находки. Всичко това се намира зад вратите на замъка Хуняди, който често се използва и за провеждане на културни мероприятия, временни изложби и концерти, най вече на старовремска музика.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати